Monumental Moments in Statia

 

Wiki Loves Monuments (WLM) is ’s werelds grootste fotowedstrijd die jaarlijks in september wordt gehouden. Het doel is om cultureel erfgoed van deelnemende landen (beter) zichtbaar te maken voor het publiek. Vanessa en Shandra Rouse, eigenaren van marketing & communicatiebureau Duo Brandits, besloten in dat kader een Walk-Through Photo Gallery te organiseren op Sint Eustatius. Hieronder delen ze hun inspirerende verhaal van passie, doorzettingsvermogen en eenheid.

 

 

Het ontstaan van een idee

Statia, met zijn vereerde monumenten en rijke geschiedenis, vormde het perfecte canvas voor dit ambitieuze project. Het gezamenlijke doel was om onze gemeenschap te betrekken bij een unieke viering van erfgoed door middel van een fysieke tentoonstelling – een primeur voor Statia en Wiki Loves Monuments. De visie was gedurfd: een ruimte creĆ«ren waar mensen door de geschiedenis konden wandelen, verlicht door de foto’s die waren genomen door inspirerende inwoners.

 

Ā 

Samenwerkingsverbanden

Het was van cruciaal belang om samen te werken met een groot aantal leveranciers en belanghebbenden, van lokale ambtenaren tot internationale donateurs. We zijn het Fonds voor Cultuurparticipatie en de WMF Rapid Funds heel erg dankbaar voor hun genereuze financiƫle steun, die essentieel was om Monumental Moments tot leven te brengen. Speciale dank gaat uit naar de heer Wolter Braamhorst, die ten tijde van de organisatie van het evenement werkzaam was als Senior Communicatieadviseur bij GIS Sint Eustatius. Zijn onmisbare hulp en niet aflatende toewijding waren cruciaal voor het succes van Monumental Moments.

 

Ā 

Betrokkenheid van de gemeenschap

We nodigden onze gemeenschap uit om bij te dragen aan hun perspectieven door foto’s van lokale monumenten vast te leggen en in te sturen. Door de deur open te zetten voor deelname, zorgden we ervoor dat het evenement een echte collectieve inspanning was, die de geest van eenheid en gedeelde geschiedenis belichaamde. Omdat we het belang inzagen van het stimuleren van de liefde voor erfgoed bij de jongere generatie, hielden we workshops op scholen. De enthousiaste deelname van leerlingen en de belofte van hun ontluikende talent was een baken van hoop voor de voortzetting van dergelijke culturele inspanningen.

 

Ā 

De mijlpaal

Toen de openingsdag van de expo aanbrak, was dat het hoogtepunt van maanden van nauwgezette planning, samenwerking en anticipatie. De expo werd een levend museum, waarbij elke foto een verhaal vertelde en elk verhaal uitnodigde tot nadenken. Het succes van het evenement lag niet alleen in de uitvoering, maar ook in de boodschap die het overbracht: dat we samen platforms kunnen creƫren om ons collectieve erfgoed te vieren en te bewaren.

Ā 

Terugblikken op succes en vooruitkijken

De feedback was overweldigend positief, waardoor wat begon als een gewaagd idee veranderde in een voorgesteld jaarlijks evenement. Voor anderen die geĆÆnspireerd zijn om een soortgelijk evenement te organiseren, is ons verhaal een bewijs van wat er bereikt kan worden als passie en doorzettingsvermogen hand in hand gaan.

 

Statia’s Monumental Moments foto-expo was niet zomaar een evenement; het was een statement. Een statement dat erfgoed ertoe doet, dat betrokkenheid van de gemeenschap krachtig is en dat wereldwijde initiatieven zoals Wiki Loves Monuments digitale grenzen kunnen overstijgen en een tastbare ervaring kunnen worden.

 

Nu we nadenken over deze historische mijlpaal, willen we iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt hartelijk bedanken. Ons verhaal is een baken van inspiratie, niet alleen voor Statia maar voor landen over de hele wereld. Laten we ons erfgoed blijven vieren, ƩƩn foto per keer, en samen monumentale momenten blijven creƫren.

 

Bekijk deze video met een overzicht van Monumental Moments tijdens de expo.