20 december 2019

Publiek Domeindag

Auteursrechtelijke bescherming is tijdelijk. In Nederland is de vuistregel dat de duur van deze bescherming afloopt 70 jaar na de dood van de maker, op 1 januari. Daarom wordt 1 januari ook Publiek Domeindag genoemd. Op deze dag komen veel werken beschikbaar waarvan het (her)gebruik niet meer auteursrechtelijk is beperkt.

Op 10 januari 2020 wordt er aandacht besteed aan de makers die in 1949 overleden zijn, hun werken die in het publiek domein komen, achterliggende wetgeving en nieuwe technische ontwikkelingen met een programma van lezingen en workshops. Wikimedia Nederland organiseert tijdens deze dag een speciale edit-a-thon voor de makers van de lichting 1949 die nog geen lemma hebben op Wikipedia. De dag vindt plaats in Beeld en Geluid in Hilversum en deelname is gratis. Inschrijven kan via de website: www.publiekdomeindag.nl.

Publiek Domeindag 2020 is een initiatief van de werkgroep Publiek Domein van Vereniging Open Nederland, waaraan ook Vereniging Wikimedia Nederland deelneemt.

De Rotterdamse kunstenaar Henk Chabot is één van de vele makers wiens werk op 1 januari 2020 toetreedt tot het publiek domein. De foto is afkomstig van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, CC BY-SA 4.0

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt