Europeana Fashion Editathon, Sebastiaan ter Burg, CC-BY-SA 3.0

Gendergap

Meer informatie over ‘vrouwelijke’ thema’s op Wikipedia.


26 juni 2017

Schrijftips voor Wikipedia

We werken met zijn allen hard aan het verkleinen van de gendergap op Wikipedia, en dat heeft succes. Soms worden echter schrijvers van nieuwe artikelen teleurgesteld, omdat het nieuwe artikel wordt verwijderd. Hier zijn drie tips waarmee dat voorkomen kan worden, gericht op het schrijven van een biografie van een vrouw.

Lees meer

4 mei 2017

Winnaar schrijfwedstrijd 'De vrouwen die je nooit hebt gekend'

Geen schrijfwedstrijd zonder winnaars en wat betreft de prijs voor de meeste punten was er wel een hele duidelijke winnaar. DirkVE schreef in een maand tijd 60 nieuwe artikelen over vrouwen, allen biografieën. Hij verzamelde hiermee niet minder dan 448 punten en is de onbetwiste winnaar van de Amazon cadeaubon.

Lees meer

2 mei 2017

Gendergeschiedenis in Vlaanderen en België

blog door Sandra Fauconnier

De bijzondere actieve gendergap werkgroep houdt zich, met ondersteuning van Wikimedia Nederland, bezig met het sluiten van de genderkloof op de Nederlandstalige Wikipedia. In een paar jaar tijd zijn via dit project reeds meer dan 1.000 artikelen over vrouwgerelateerde onderwerpen op Wikipedia aangevuld en verbeterd. Maar de meeste van deze onderwerpen (vooral biografieën) hebben met Nederland te maken.

Lees meer

24 april 2017

Wikipedia-schrijfmiddag over vrouwelijke architecten

8 juni - Het Nieuwe Instituut, Rotterdam

Vrouwen zijn sterk ondervertegenwoordigd in de architectuur, in het heden, maar vooral ook in de geschiedenis. Van de 650 auteursarchieven in het Rijksarchief voor Architectuur en Stedenbouw staan slechts vijftien op naam staan van een vrouw. Ook op Wikipedia blijft het aantal items over vrouwelijke architecten achter.

Lees meer

23 maart 2017

De vrouwen die je nooit hebt gekend

“Marietje Hubers (1856-1918) was moeder van 4 kinderen en de vrouw van Henk Hubers. In haar vrije tijd schilderde zij abstracte werken met olieverf. Enkele van de werken werden onlangs aangeschaft door het Gemeentemuseum in Den Haag.”

Misschien valt je weinig op aan deze tekst: het is een beschrijvende tekst van Marietje, die leefde in de vorige eeuw en een goede moeder en huisvrouw was. Maar toch zijn het juist dit soort teksten die we in de schrijfwedstrijd “De vrouwen die je nooit hebt gekend”, die nog tot 9 april 2017 loopt op Wikipedia, herschreven willen zien.

Lees meer

20 maart 2017

Wikipedia-sessie over vrouwelijke hoogleraren bij KNAW

Wikimedia en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) slaan de handen ineen om ruim baan te geven aan vrouwelijke onderzoekers op Wikipedia. Op zaterdag 8 april opent de KNAW haar deuren aan de Kloveniersburgwal 29 voor een Wikipedia-schrijfmiddag over vrouwelijke hoogleraren.

Lees meer

Over Gendergap

Op Wikipedia is er sprake van een gendergap. Wikipedia is vooral sterk in het verstrekken van informatie over onderwerpen die traditioneel door mannen belangrijk worden gevonden, zoals techniek, sport, wetenschap en science fiction. De gendergap-werkgroep probeert deze kloof te verkleinen. Iedereen kan bijdragen aan dit project: man of vrouw, jong of oud, actief bewerker of beginner.

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt