Europeana Fashion Editathon, Sebastiaan ter Burg, CC-BY-SA 3.0

Gendergap

Meer informatie over ‘vrouwelijke’ thema’s op Wikipedia.


24 april 2017

Wikipedia-schrijfmiddag over vrouwelijke architecten

8 juni - Het Nieuwe Instituut, Rotterdam

Vrouwen zijn sterk ondervertegenwoordigd in de architectuur, in het heden, maar vooral ook in de geschiedenis. Van de 650 auteursarchieven in het Rijksarchief voor Architectuur en Stedenbouw staan slechts vijftien op naam staan van een vrouw. Ook op Wikipedia blijft het aantal items over vrouwelijke architecten achter.

Lees meer

23 maart 2017

De vrouwen die je nooit hebt gekend

“Marietje Hubers (1856-1918) was moeder van 4 kinderen en de vrouw van Henk Hubers. In haar vrije tijd schilderde zij abstracte werken met olieverf. Enkele van de werken werden onlangs aangeschaft door het Gemeentemuseum in Den Haag.”

Misschien valt je weinig op aan deze tekst: het is een beschrijvende tekst van Marietje, die leefde in de vorige eeuw en een goede moeder en huisvrouw was. Maar toch zijn het juist dit soort teksten die we in de schrijfwedstrijd “De vrouwen die je nooit hebt gekend”, die nog tot 9 april 2017 loopt op Wikipedia, herschreven willen zien.

Lees meer

20 maart 2017

Wikipedia-sessie over vrouwelijke hoogleraren bij KNAW

Wikimedia en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) slaan de handen ineen om ruim baan te geven aan vrouwelijke onderzoekers op Wikipedia. Op zaterdag 8 april opent de KNAW haar deuren aan de Kloveniersburgwal 29 voor een Wikipedia-schrijfmiddag over vrouwelijke hoogleraren.

Lees meer

3 maart 2017

Wikipedia wil graag meer vrouw-gerelateerde onderwerpen

Het blijkt lastig om vrouwen en vrouw-gerelateerde onderwerpen goed beschreven te krijgen op Wikipedia. Wikipedia bevat veel informatie over onderwerpen zoals techniek, sport, wetenschap en science fiction. Wat mist is informatie over onderwerpen die traditioneel door vrouwen belangrijk worden gevonden. Vermoedelijk komt dit omdat slechts 12% van de Wikipedia-bewerkers zich identificeert als vrouw (onderzoek uit 2015). Rondom Internationale Vrouwendag vragen vrijwilligers van Wikipedia extra aandacht voor de vrouw.

Lees meer

20 februari 2017

Schrijfmiddag Vrouwen bij de Universiteit van Amsterdam

Honderd jaar geleden werd Johanna Westerdijk aangesteld als eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland. Het aantal vrouwelijk hoogleraren in Nederland is altijd laag gebleven; momenteel is iets meer dan 18 procent vrouw en dat is ver onder het wereldwijde gemiddelde. De vertegenwoordiging van vrouwelijke hoogleraren op Wikipedia is eveneens onder de maat. Van de 100 eerste vrouwelijke hoogleraren aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben er 12 een artikel van enige omvang. De gendergap werkgroep en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam organiseren daarom een schrijfmiddag over vrouwen bij de UvA.

Lees meer

12 januari 2017

Nieuw in 2017: WikiVrijdagen bij Atria

Al 15 keer organiseerde de gendergap werkgroep een WikiZaterdag. Dat zijn middagen waarbij we op locatie samenkomen om gezamenlijk te werken aan Wikipedia of andere Wiki-projecten. Het is de ideale gelegenheid om kennis te maken met andere enthousiaste mensen die bijvoorbeeld Wikipedia bewerken. Dit jaar introduceren we een extra variant; de WikiVrijdagen.

Lees meer

Over Gendergap

Op Wikipedia is er sprake van een gendergap. Wikipedia is vooral sterk in het verstrekken van informatie over onderwerpen die traditioneel door mannen belangrijk worden gevonden, zoals techniek, sport, wetenschap en science fiction. De gendergap-werkgroep probeert deze kloof te verkleinen. Iedereen kan bijdragen aan dit project: man of vrouw, jong of oud, actief bewerker of beginner.

Hoe doe ik mee?

Er zijn op dit moment geen vrijwilligersvacatures op dit project

Bekijk alle andere vrijwilligersvacatures

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt