Wikimedia-beweging

Wikimedia, Wikipedia, Wikimedia Nederland….we begrijpen dat het best verwarrend is. Daarom zetten we hieronder even voor je op een rijtje wie tot de Wikimedia-beweging behoort.

Wikimedia-gemeenschap

Wereldwijd werken tienduizenden vrijwilligers aan het bewerken, bewaken en beheren van alle Wikimedia-platforms. Zij vormen het hart van de Wikimedia beweging. Ze schrijven artikelen, uploaden beeld- en geluidsmateriaal, werken samen met archieven, bibliotheken en musea, organiseren bijeenkomsten, verbeteren software en bewaken de kwaliteit en neutraliteit van de inhoud. Ze worden ook wel bewerkers genoemd en vormen samen de Wikimedia-gemeenschap.

Wikimedia Foundation

De Wikimedia Foundation, een Amerikaanse non-profit, is de juridisch eigenaar van alle Wikimedia-platforms. De Foundation beheert ook de technische infrastructuur.

Wikimedia Nederland

De Vereniging Wikimedia Nederland zet zich als onderdeel van de wereldwijde Wikimedia beweging in Nederland in voor vrije toegang tot zoveel mogelijk kennis voor iedereen. Wikimedia Nederland ondersteunt de vrijwilligers, zorgt voor fondsenwerving, geeft voorlichting en werkt samen met onderwijsinstellingen, kennis- en erfgoedinstellingen, bibliotheken en andere kennisorganisaties. Lees meer over wat wij doen.