Skip to main content

Wiki loves Fashion

Geplaatst op 18 augustus 2022

Door Lucy

"Mode maakt deel uit van de dagelijkse lucht en verandert voortdurend, met alle gebeurtenissen. Je kunt zelfs een revolutie in kleding zien aankomen. Je kunt alles zien en voelen in kleding." - Diana Vreeland 

Mode is met het dagelijkse verweven. Met dat wat je aantrekt, of juist niet. Waarmee je laat zien wie je bent of waar je helemaal niets om geeft. Ieder seizoen weer een andere wind, soms subtiel, soms zie je er een beginnende revolutie in zoals Diana Vreeland in bovenstaande citaat aangeeft. Het zijn woelige tijden en dat zie je terug in de mode. 

Mode is niet alleen wat je draagt, mode is ook kunst, kijk maar naar de aankomende tentoonstelling in het Kunstmuseum over Balenciaga. Mode is ook ambacht, van handwerk tot weefmachine, mode heeft een verleden en een toekomst. Hoe veelzijdig mode en alles wat eromheen zit ook is, er is nog te weinig over geschreven op Wikipedia. 

Om daar verandering in te brengen doen we in het najaar mee aan Wiki Loves Fashion. En waar kun je dat beter doen dan in het land van textiel en weefgetouwen: Twente. Twente heeft niet alleen een rijke historie als het gaat om het maken van allerlei soorten textiel maar kijkt ook naar de toekomst waarin nieuwe vezels zoals musa van bananenbomen en mycelium, de wortel van de paddenstoel een rol spelen. 

Schrijfmiddagen

We beginnen onze eigen ‘modeweken’ 22 september in de bibliotheek van Hengelo. Die avond schrijft de Wikikring Twente over de opkomst en ondergang van de textielindustrie in Twente. Op 7 oktober vindt er een schrijfmiddag plaats in het charmante Palthehuis in Oldenzaal. In dit zeventiende eeuwse huis, ingericht als museum met onder andere diverse stijlkamers en een weefgetouw uit 1731, schrijven we over missende onderwerpen op Wikipedia in. Wiki Loves Fashion wordt op 26 oktober afgesloten in De Museumfabriek in Enschede waar we onder toeziend oog van de Twentse Schilderijengalerij een schrijfmiddag organiseren met als thema Mode, Kleding en Textiel, met de nadruk op duurzame innovatie. 

Meedoen?

Er is een verscheidenheid aan onderwerpen die nog toegevoegd kan worden aan Wikipedia, variërend van circulaire textiel en de ecologische voetafdruk van de textielindustrie tot de nieuwste modeontwerpers. Word jij enthousiast van de ruige mode van Ninamounah Langestraat of de inclusiviteit van het modemerk Lovaeij van Lotte van Eijk? Wil je alles uitzoeken over de rijke textielgeschiedenis van ons land en dit voor iedereen beschikbaar maken? Of hebben de nieuwste vezels en alle mogelijkheden die de toekomst de mode industrie kan brengen jouw interesse? Neem dan een kijkje op deze Wikipedia projectpagina.

Deel dit artikel op: