Skip to main content

De Papiamentse Wikipedia is er klaar voor!

Geplaatst op 23 mei 2021

English translation of this blogpost

In 2018 ontstond op initiatief van Unesco Nederland en Wikimedia Nederland het project Wiki goes Caribbean (WGC), met als doel de informatie over Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden op Wikipedia, Wikidata en Wikimedia Commons uit te breiden, te vergroten, te verbeteren en te actualiseren. De Wiki Goes Caribbean- werkgroep van Wikimedia Nederland besloot in dit kader de Papiamentse Wikipedia nieuw leven in te blazen.

Historie

Deze encyclopedie in de taal van de Nederlands Caribische eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao is in 2006 opgericht. Jaren later was er nog slechts één vaste Wikipediaan die wekelijks de recente wijzigingen naliep. De encyclopedie werd voornamelijk gevuld door anonieme voorbijgangers en de live-controle werd merendeels gedaan door het Small Wikis Monitoring Team, die het meest grove vandalisme eruit filterde.

Hernieuwde focus

In november 2020 kwam de werkgroep overeen wat betreft de Papiamentstalige Wikipedia de focus te gaan leggen op vier onderwerpen:

  • een groepje leden legde zich toe op het in kaart brengen en grotendeels herzien van de categorieboom (de trefwoorden die aan elk artikel worden toegekend)
  • er werd gewerkt aan vertalingen van de software zodat ook nieuwe onderdelen van de interface in het Papiaments zouden zijn
  • er moesten nieuwe moderatoren bijkomen
  • en ook Wikidata (de centrale database achter alle taalversie van Wikipedia) in het Papiaments werd tot speerpunt gemaakt.

Als dat was gebeurd, was de Papiamentste Wikipedia klaar om nieuwe bewerkers te verwelkomen.

Categorieën

Om de artikelen in te kunnen delen in de nieuwe categorieboom werden alle artikelen in de encyclopedie nagelopen: stuk voor stuk kregen ze een categorie toegewezen en als ze nog niet gekoppeld waren in Wikidata, werden ze daar toegevoegd. Diverse artikelen in andere talen dan het Papiaments werden verwijderd, sjablonen werden vanaf andere Wikipedia's overgezet en achterstallig onderhoud werd ingehaald. Voor infoboxen werd afgesproken om een actieve koppeling naar Wikidata te leggen. Deze koppeling zorgt ervoor dat als er op Wikidata iets gewijzigd wordt, de infobox bij het artikel ook direct wordt bijgewerkt. Het houdt de infoboxes actueel op een onderhoudsvriendelijke manier.

Wikidata

Ondertussen is er ook een start gemaakt op Wikidata met het toevoegen van de vertalingen van de labels naar het Papiaments met een bot: bestaat er geen vertaling van het label in het Papiaments, dan wordt dit label in de infobox nog in het Engels weergegeven. Het heeft ertoe geleid dat het aantal labels in het Papiamentu is verdubbeld van 400.000 voor de jaarwisseling naar 800.0000 begin april. Vanuit die labels zijn in dezelfde periode maar liefst 1,2 miljoen beschrijvingen van de items in het Papiaments toegevoegd (de teller van beschrijvingen in het Papiaments stond voor de jaarwisseling nog op 100.000). Wikidata heeft op dit moment in totaal zo'n 100 miljoen items, dus de bot heeft wel nog wat werk te doen.

Papiamentu en Papiamento

Het Papiaments kent twee varianten: het Papiamentu en het Papiamento. Op de wiki is de afspraak dat de keuze van de auteur van het artikel hierin wordt gerespecteerd, er wordt dus op één Wikipedia in beide varianten geschreven. De Papiamentse Wikipedia is daarmee niet uniek: deze afspraak bestaat ook voor het Spaans en Portugees, maar bijvoorbeeld ook de Engelse Wikipedia kent een gelijke afspraak voor de Britse en de Amerikaanse spelling. Op de Papiamentse Wikipedia kan de taalkeuze worden aangegeven met een sjabloon.

Voor de Mediawiki software en de database Wikidata was het Papiamentu de enige optie, maar sinds een maand is het ook mogelijk om in het Papiamento informatie toe te voegen. De software kan nu worden vertaald (en daarna nog geaccordeerd worden voordat het kan worden doorgevoerd) en voor Wikidata kan er een begin gemaakt worden met de meest basale labels zoals 'is een', 'land', 'mens', 'beroep', maar ook bijvoorbeeld 'schilderij'.

Meedoen?

De Papiamentse Wikipedia is er nu helemaal klaar voor. De Wiki goes Caribbean werkgroep wil graag mensen verwelkomen die die in het Papiaments Wikipedia-artikelen willen gaan schrijven of verbeteren. De WGC-bijeenkomsten vinden regelmatig plaats op Caribische zaterdagochtenden en dus Nederlandse zaterdagmiddagen, en ook organiseert Wikimedia Nederland geregeld schrijfworkshops en schrijfcursussen georganiseerd. En ben je niet helemaal zeker over je spelling in het Papiaments? Geen zorgen, er zijn mensen die je graag helpen door je teksten na te lezen voordat je ze online zet!

Kijk voor meer informatie op de Wikipedia projectpagina ‘Wiki goes Caribbean’.

Deel dit artikel op: