Skip to main content

Foto’s als nalatenschap aan de wereld

Geplaatst op 20 juli 2020

Regelmatig doneren erfgoedinstellingen beeldmateriaal. Wikimedia Nederland stimuleert en ondersteunt instellingen bij deze contentdonaties. Maar niet alleen instellingen. Zo kregen wij einde 2019 een bijzonder telefoontje van Jan Geerling die hulp zocht bij het doneren van zijn prachtige fotocollectie.

Jan Geerling stortte zich na een loopbaan als organisatieverandermanager in 2004 op het vervaardigen van historische stadswandelingen. Ideaal, want zo kwamen zijn drie liefhebberijen op een synergetische wijze samen: computers, fotografie en geschiedenis. De oogst? Vele tientallen stadswandelingen, audiotours en fietsrondjes. En meer dan 650 videofilms en 80.000 foto's van mooie steden.

De historische stadswandelingen van Jan Geerling zijn inmiddels, samen met zijn foto’s en video’s, geïntegreerd in een culturele ANBI-stichting: Stichting Microtoerisme InZicht. De doelstelling van die stichting is het op een laagdrempelige manier bevorderen van het historisch besef van Nederlanders door het aanbieden van gratis stadswandelingen en gratis multimediale producties, bijvoorbeeld video’s. Jan Geerling licht toe: “Voor die video’s gebruik ik grote aantallen foto’s. Op deze manier komt mijn passie voor digitale fotobewerking, geschiedenis en computergebruik goed tot z’n recht en is het zelfs uitgegroeid tot een dagvullende bezigheid.”

Door een onverwachte gebeurtenis besloot Jan Geerling in oktober 2019 zijn complete digitale fotoarchief te willen delen met de rest van de wereld. Jan Geerling legt uit: “Er werd bij mij hartfalen geconstateerd waardoor mijn statistische levensverwachting plotsklaps gereduceerd werd. Zo’n life event brengt je tot nadenken. Inmiddels was mijn fotocollectie van historische steden sinds 2004 uitgegroeid tot zo’n 80.000 foto’s. Ik vind het een mooie gedachte die oogst, bij leven, na te laten voor iedereen die er gebruik van wil/kan maken.” Hij besloot al zijn digitale fotomateriaal vrij te willen geven op Wikimedia Commons en nam hiervoor contact op met Wikimedia Nederland. In samenwerking met vrijwilligers van Wikimedia Commons en Wikimedia Nederland is vervolgens een verklaring opgesteld voor toestemming voor de upload en is op Wikipedia een inhoudslijst geplaatst van de collectie die aangeeft op welke plaatsen, gebouwen en treinstations er foto’s zijn.

Sindsdien zijn er, ondanks de intelligente lock-down, alweer duizenden foto’s bijgekomen voor overdracht. Nu ook, voor het eerst, wat meer natuurfoto’s. Persoonlijk vind Jan Geerling deze foto van de natuur in coronatijd, in al zijn eenvoud, plezierig om naar te kijken: “Zo zie ik ze graag uit de fotobewerker rollen.”

Met zijn beelddonatie aan Wikimedia Commons hoopt Jan Geerling mensen over de wereld wat extra kijkplezier te brengen en het historisch inzicht enigszins te vergroten. En hiervoor zijn wij hem ontzettend dankbaar.

Nu moeten de foto’s daadwerkelijk worden geupload. Jan Geerling zal hier, na instructies van Wikimedia Nederland, een begin mee maken. Maar hij kan deze klus bij lange na niet alleen klaren. Daarom roepen wij de hulp in van de Wikimedia gemeenschap.

Hulp gemeenschap gevraagd voorbereiding/upload afbeeldingen

Voordat de upload van het beeldmateriaal naar Wikimedia Commons van start kan, dient er nog enig voorbereidend werk te worden gedaan. Zo dienen de foto’s per set te worden nagelopen op bruikbaarheid en behoren categorieën te worden toegekend zodat de foto’s voor iedereen vindbaar zijn. Voor dit werk doet Wikimedia Nederland een oproep aan de Wikimedia gemeenschap. Vrijwilligers die graag willen meehelpen met inhoudelijk nalopen, metadateren en/of het uploaden van de foto’s kunnen reageren via info@wimedia.nl.

Deel dit artikel op: