Skip to main content

Galerij der Groten op Wikidata

Geplaatst op 28 maart 2024

Zondag 4 februari hebben we de derde edit-a-thon gehouden in het café van Baroeg met maar liefst 23 deelnemers/liefhebbers. Dit evenement is opgezet door Francis, Leo en Menno en is onderdeel van het 40 jaar Baroegproject. Dit project bestaat o.a. uit expo's, het Baroegboek, archiveren en digitaliseren van oud materiaal, een speciale website en een overdracht aan het Stadsarchief Rotterdam.

Tijdens de edit-a-thon gaan we de bandlijst, waar de bands op staan die sinds de jaren 80 tot nu in Baroeg hebben gespeeld, koppelen aan Wikidata. Dit houdt in: het aanmaken van een nieuwe, unieke bandpagina en nieuwe data verzamelen. Het uiteindelijke doel is dat elke act die ooit in Baroeg optrad wordt toegevoegd.

Rond 13:00 uur kwamen de liefhebbers en installeerden zich met hun laptops op de plek waar gewoonlijk de bezoekers van de concerten zijn. Een opsteker om zoveel mensen te verwelkomen die geïnteresseerd zijn in dit specifieke onderwerp. Hoe leuk is het ook om al die 9000 oude bands/acts/DJ's voor je te zien en je te verbazen over de vele obscure namen. Fred blijkt de programmeur in de eerste jaren te zijn geweest en helpt ons al jaren met dit project. Daarmee verdient hij het predicaat 'Supervrijwilliger'!

Leo (initiatiefnemer/projectleider) verwelkomt de aanwezigen en vertelt dat de lijst mede ontstaan is uit de stapel ladders/flyers die op de wc aan een spijker hingen. Deze flyers zijn grotendeels door hem verspreid en bewaard. We hebben diverse medewerkers aan het werk gezet om al die gegevens uit te werken en na vier jaar is daar de bandlijst genaamd:Galerij der Groten.

Menno den Engelse (Het Volk/Rotterdams Publiek) is dataspecialist en maakt ons nog enthousiaster. Met behulp van het grote scherm legt Menno uit hoe we data kunnen vinden en toevoegen. We gaan ongemerkt aan de slag en zelfs na 18:00 uur werken er nog mensen door. Wat ons ook weer blij maakt is de inzet van onze vrijwilligers die de entree, de bar en de keuken doen. Dat geeft een gezellige, warme sfeer wanneer we lekker van de heerlijke linzensoep eten van Michael, die spontaan met een pan soep binnenloopt.

“Het was heel gaaf om de geschiedenis van Baroeg in te duiken. Zo leer je ook nieuwe bands kennen en met het invoeren van de data heb je het gevoel dat je daadwerkelijk iets bijdraagt." - deelnemer edit-a-thon

Opmerkelijk is dat er na afloop ineens meldingen binnenkomen van deelnemers die geblokkeerd zijn op Wikipedia. Schijnbaar wekte de grote hoeveelheid data en deelnemers argwaan bij een Wikidataan en besloot deze de “spammers” te blokkeren. Gelukkig werd dit na enkele dagen weer opgelost.

Zondag 14 april is de volgende edit-a-thon. Mocht je interesse hebben om mee te doen, stuur dan een mailtje naar francis@baroeg.nl met als onderwerp ‘edit-a-thon’.

Met dank aan Menno, Francis, alle vrijwilligers en Baroeg

Deel dit artikel op: