Skip to main content

Introductie Ian Velthuis

Geplaatst op 25 april 2024

Hoi! Ik ben Ian en sinds kort werkzaam als projectleider voor Wikimedia Nederland. 

Voordat ik deze baan kreeg heb ik eerst een bachelor geschiedenis afgerond, gevolgd door een Master Middeleeuwse Geschiedenis aan de UVA. Mijn expertise op het gebied van geschiedenis, ligt bij de Duitse landen tussen 1200 en 1600. Na mijn studie ben ik aan het werk gegaan als ‘community manager’ bij Tegels Eruit, Groen Erin! in Amsterdam. Tijdens mijn studie schreef ik regelmatig mee aan historische onderwerpen op Wikipedia.

Het is heel makkelijk om Wikipedia bewerken als eenzame hobby uit te voeren. Af en toe een onderwerp onderzoeken en daar dan een mooi artikel over schrijven. Voor mij veranderde dat toen mijn zus, die als stagiair bij Atria werkte, vertelde dat daar maandelijks Wiki-bijeenkomsten waren. Of het niet leuk was om daar een keer naar toe te gaan.

Thamara Groenleer, CC BY-SA 4.0

Op de WikiVrijdag ontmoette ik andere Wikipedianen én werd ik gevraagd om als hulp mee te gaan naar een schrijfavond in Hengelo. Daarmee begon mijn introductie als vrijwilliger en trainer voor Wikimedia Nederland. Samen met medewerkers van het kantoor en andere vrijwilligers gaf ik cursussen over Wikipedia en Wikimedia Commons. Op deze bijeenkomsten bleek dat iedereen alles wel kan wijzigen, maar dat het voor veel mensen toch een hele stap is om dat ook daadwerkelijk te doen. Maar als het dan toch lukt om een eigen artikel op Wikipedia te zetten, worden mensen ontzettend enthousiast; daar doe je het voor als begeleider.

Het hoogtepunt van mijn vrijwilligerswerk voor Wikimedia Nederland was een reis naar Glasgow voor een driedaagse cursus ‘Train the Trainer’. Intensief en ontzettend leerzaam. Wikipedianen en schrijvers hebben vaak de neiging om alles foutloos uit te leggen, maar het is voor de deelnemers veel nuttiger als ze zelf zoveel mogelijk aan het werk gaan. Daar probeer ik me bij alle bijeenkomsten aan te houden. 

Toen Michelle van Lanschot eind vorig jaar liet weten dat ze voor een aantal maanden naar het buitenland zou gaan, werd ik gevraagd of ik tijdelijk voor haar zou willen invallen. Dat kwam door het wegvallen van het project waarvoor ik eerder werkte perfect uit. Tot 15 augustus werk ik als projectleider op het kantoor. 

Mail me via velthuis@wikimedia.nl of kom langs bij een van de bijeenkomsten! Zo sluit ik nog steeds graag elke maand aan bij de Wikivrijdagen.

Deel dit artikel op: