Skip to main content

Kattenhaar, kombucha en textielbaronnen: Wiki Loves Fashion NL22

Geplaatst op 17 november 2022

Op 19 september 2022 startte de eerste Nederlandse editie van Wiki Loves Fashion (WLF), het internationale Wiki-project waarbij zoveel mogelijk informatie over textiel, kleding en mode vrij beschikbaar gemaakt wordt op Wikipedia. Tijdens deze campagne, die liep tot 30 oktober 2022, zijn er wereldwijd artikelen over de mode- en textielindustrie, modeontwerpers en stoffen geschreven, aangevuld en verbeterd. Wikipediaan Mx Lucy heeft het initiatief genomen dit project voor het eerst naar Nederland te halen.

WLF draagt bij aan het completer maken van Wikipedia als online encyclopedie. Onderwerpen zoals textiel en fashion worden stereotypisch als vrouwenonderwerp omschreven, terwijl in de textielindustrie voldoende mannen te vinden zijn. Modeontwerpers, stoffen, weefgetouwen en soorten hoeden zijn onderwerpen die vaak nog onderbelicht zijn op Wikipedia. WLF hielp dan ook de Gendergap te dichten.
Daarnaast lag de focus op nieuwe technologische ontwikkelingen en circulaire economie. Informatie over bio-synthetische vezels en bio-textiel ontbreekt nog teveel op Wikipedia. Het is belangrijk dat mensen, bedrijven, NGO’s en belangenorganisaties ook over innovatie in de textielindustrie een betrouwbare bron kunnen raadplegen.

Workshops

De aftrap van Wiki Loves Fashion vond plaats in de openbare bibliotheek van Hengelo, waar zes bewerkers aan de slag gingen onder leiding van ervaren Wikipedianen Mx Lucy en Ciell. Lemma’s over textielbaronnen, kunstenaars en hoeden zijn bewerkt. Petit-fours met het WLF-logo mochten op deze eerste bijeenkomst niet ontbreken. Op 7 oktober waren we te gast in het Palthe Huis in Oldenzaal waar zeven deelnemers na een rondleiding door het museum startten met schrijven voor Wikipedia. Er is onder meer geschreven over de bekende Oldenzaalse textielfamilie Gelderman. De laatste bijeenkomst was in de MuseumFabriek te Enschede. Na een lezing over bio-synthetische vezels, gingen de elf deelnemers aan de slag met het toevoegen van beeldmateriaal aan Wikimedia Commons, de beeldbank van Wikipedia. Astrid Hage, kunstenaar en collectiebeheerder van het museum gaf de lezing en liet daarbij veel van haar eigen werk zien.

Resultaten

Er zijn drie nieuwe samenwerkingen opgezet: met Saxion Hogeschool, de MuseumFabriek in Enschede en het Palthe Huis in Oldenzaal. Twee musea die zeker een tweede bezoek waard zijn. De combinatie van een lezing of museumbezoek met een daaraan gekoppelde schrijfmiddag is erg waardevol. Wikipedianen krijgen zo inspiratie en kunnen gebruik maken van de museumbibliotheken.

Zin om volgend jaar mee te doen? Of heb je ideeën voor lemma’s of bijeenkomsten? Laat een berichtje achter op de overlegpagina van het project of stuur een mailtje naar lucy@wikimedia.nl of groenleer@wikimedia.nl.

Wil je graag op de hoogte blijven van dit project? Meld je aan voor de mailingslijst met deze link.

Deel dit artikel op: