Skip to main content

Schrijven over verzetsvrouwen op Wikipedia

Geplaatst op 15 mei 2023

In de aanloop naar de Nationale Herdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei vond er een reeks schrijfbijeenkomsten plaats met als thema ‘verzetsvrouwen WOII’. De bijeenkomsten droegen bij aan het verkleinen van de gendergap, de structurele ondervertegenwoordiging van Wikipedia-lemma’s over vrouwen en vrouw gerelateerde onderwerpen. Het thema verzetsvrouwen sprak veel mensen aan, wat maakte dat de bijeenkomsten drukbezocht waren.

Rollen van verzetsvrouwen

Veel levensverhalen van verzetsvrouwen zijn na de oorlog onderbelicht gebleven. De naoorlogse focus lag op het gewapend verzet terwijl vrouwen voornamelijk belangrijke rollen speelden binnen de spionage, vervalsing van documentatie, hulp aan onderduikers of de infrastructuur van het verzet, bijvoorbeeld als koerierster of smokkelaar van voedselbonnen of Joodse kinderen (Bron 1, Bron 2). 

Schrijfbijeenkomsten

In een reeks van drie bijeenkomsten is er aan het thema ‘verzetsvrouwen’ gewerkt. We gingen van start op WikiZaterdag 11 maart in Utrecht, waar auteur Hans Suijs een presentatie gaf over de database die hij gemaakt heeft en welke de basis is van zijn boek Samen eervol overleefd. Dit boek gaat over 652 vrouwelijke politieke gevangenen die in september 1944 van Kamp Vught naar Ravensbrück werden gedeporteerd. Middels zijn database heeft Suijs alle gevangenen en informatie over hen in kaart gebracht. Na de presentatie is er door 11 Wikipedianen hard gewerkt aan lemma’s over een deel van deze vrouwelijke politieke gevangenen. 

De tweede bijeenkomst vond plaats in het Nationaal Monument Oranjehotel te Scheveningen. Zo’n 20 nieuwe en ervaren Wikipedianen kregen hier eerst een presentatie van een medewerker van het Oranjehotel over de locatie en bijzondere gevangenen. Eén daarvan was Riet Hoogland die een belangrijk oorlogsdagboek bijhield in gevangenschap en informatie kon doorgeven aan de verzetsmensen die vast zaten. Wikipedianen konden daarna de tentoonstelling bezoeken, foto’s maken en vrij werken aan biografieën over verzetsvrouwen. 

ThamaraGroenleer, CC BY-SA 4.0

De derde en laatste bijeenkomst was op vrijdag 5 mei in Atria. Hier kwamen maar liefst 38 deelnemers naartoe. Historici Mark Bergsma en Agnes Cremers gaven een lezing over hun onderzoek naar verzetsvrouwen.  Journalisten Daniela Tasca en Noemié Prent gaven een presentatie over hun onderzoek naar de Italiaanse verzetsvrouw - en oma van Noemié - Luciana Bokma-Rescia. Daarna gaf ervaren Wikimediaan Ian een presentatie over hoe je Wikipedia kunt bewerken. Alle deelnemers zijn hard aan de slag gegaan in hun kladblok en meerdere artikelen zijn inmiddels gepubliceerd.

Zin om mee te schrijven aan Wikipedia? 

Samen met Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengelijkheid en IHLIA – LHBTI Heritage organiseren wij regelmatig schrijfbijeenkomsten voor ervaren en startende Wikipedianen vanuit het project Gendergap & LHBTI+. Samen willen we informatie over vrouwen, LHBTI+’ers en vergelijkbare onderwerpen op Wikipedia uitbreiden, verbeteren en actualiseren. Kijk in onze webagenda wanneer de eerstvolgende bijeenkomst plaatsvindt. 

Liever zelf thuis alvast aan de slag gaan? De vrouwen met een rode link op de inspiratielijst van verzetsvrouwen en inspiratielijst van lesbische verzetsvrouwen hebben nog geen artikel op Wikipedia.

Deel dit artikel op: