Skip to main content

Wikimania in Mexico: waardering voor onze stem

Geplaatst op 21 juli 2015

Door Ziko van Dijk

Op woensdag begonnen vergaderingen voor leraren en informatici maar, vanaf vrijdag 1 juli loopt Wikimania op volle toeren. Wikimedia Nederland is er met een handvol mensen vertegenwoordigd. Opvallend veel mensen hebben van onze vereniging gehoord, en als dat nog niet het geval was, gebeurt dat op onze stand in het "chapters village".

Veel lof van de medewerkers van de Wikimedia Foundation die met Wikimedia Nederland samenwerken. Toch zie je hier en daar nog wat mogelijkheden, die zijn blijven liggen. Het lijkt er vooral op dat de WMF en de landelijke verenigingen zich een beetje "van elkaar weg ontwikkelen", in zo verre ze op verschillende terreinen bezig zijn. Wel blijven er een aantal belangrijke onderwerpen die juist beide partijen bezig houden.

Lila Tretikov is nu meer dan een jaar directeur van de WMF. In de openingssessie bleef ze op de oppervlakte, omdat het een algemene speech was, ook voor mensen was die nog niet zo met de Wikimedia-wereld bekend zijn. Wel ging ze meer in op het onderwerp "minder prettige Wikipedia-werksfeer" en de negatieve gevolgen voor ons eigenlijk doel zijn: kennis voor de mensheid. Ook Wikimedia Nederland kreeg in haar Motivaction-onderzoek hetzelfde probleem bevestigd.

Maar klagen we eigenlijk niet op een te hoog niveau? Loopt het niet prima met onze vereniging, met de Foundation en met Wikipedia? Het voelde onlangs als een klap toen het gevaar ontstond dat het Europees Parlement een groot deel van de Wikipedia-foto's zou verbieden. Julia Reda, een Duits lid van het EU-parlement, en onze "Dimi uit Brussel" vertelden op Wikimania over de "slag om het panorama". Dimi zei dat emails met een persoonlijk verhaal meer indruk op een parlementslid maken dan een grote petitie, en hij dankte voor de inzet van honderden Wikipedianen in geheel Europa.

Mexicanen worden met andere problemen geconfronteerd: goed onderwijs is er slechts voor de elite die hun kinderen naar privé scholen kan sturen. Er is een groot verschil tussen de hoofdstad en de rest van het land. Veel kennis is alleen uit Engelstalige boeken te halen, terwijl veel Mexicanen daarmee moeite hebben.

Maar de Mexicanen hebben weer iets waar veel Europeanen jaloers op kunnen zijn: een grote en grootste taal, die continenten met elkaar verbindt. Op de Spaanstalige Wikipedia gebruikt men de vorm van het "Neutrale Spaans" en er zijn allerlei trucjes bedacht om met de nationale verschillen om te gaan. Zo heeft een Wikipedia-artikel over een dier of plant steeds de Latijnse (neutrale) aanduiding als titel.

De Wikipedianen uit de Spaanstalige, Portugeestalige en andere landen zijn enthousiast over hun Ibero-Coop-samenwerking. Wikimania, de WMF en de overige landelijke verenigingen zijn voor hen een "alternatief internationaal niveau". Op Wikimania mengden die werelden behoorlijk. Veel Wikimania-gangers vonden het grote aandeel van niet-Engelstalige (namelijk Spaanstalige) onderdelen van het programma vrij ongebruikelijk. Maar daarvoor moet je toch begrip hebben - meertaligheid past goed bij een Neutraal Standpunt.

Deel dit artikel op: