Skip to main content

Wikimedia Foundation verzoekt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens om de blokkade van Wikipedia in Turkije op te heffen.

Geplaatst op 23 mei 2019

De Wikimedia Foundation, de organisatie achter Wikipedia en andere projecten die kennis beschikbaar maken voor iedereen, verzoekt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens om de blokkade van Wikipedia in Turkije op te heffen.

De Wikimedia Foundation heeft hierover de volgende verklaring uitgegeven:

“Bij de Wikimedia Foundation zijn wij van mening dat vrije toegang tot kennis en vrijheid van meningsuiting fundamentele mensenrechten zijn. Wij zijn van mening dat mensen, wanneer ze over goede informatie beschikken, betere beslissingen kunnen nemen. Vrije toegang tot informatie schept economische kansen en stelt mensen in staat om een duurzaam bestaan ​​op te bouwen. Kennis maakt onze samenlevingen beter geïnformeerd, meer verbonden met elkaar en rechtvaardiger.

In de afgelopen twee jaar hebben we gezien dat overheden Wikipedia censureren, dit gebeurt onder andere in Turkije en meest recent ook in China; miljoenen mensen over de hele wereld wordt zo het recht op toegang tot kennis en op vrijheid van meningsuiting ontzegd.

Vandaag gaan we naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, een internationale rechtbank binnen de Raad van Europa die zaken over mensenrechtenschendingen hoort. We willen het Hof vragen om de meer dan twee jaar durende blokkade van Wikipedia in Turkije op te heffen. We doen dit in het kader van onze voortdurende inzet voor kennis en vrijheid van meningsuiting als fundamentele rechten voor iedereen.

Dit is geen stap die we lichtvaardig hebben genomen; we doen dit alleen na aanhoudende en uitgebreide pogingen om de blokkade op te heffen door gerechtelijke stappen bij de Turkse rechtbanken, gesprekken in goede trouw met de Turkse autoriteiten, en campagnes om het bewustzijn van de blokkade en de impact ervan op Turkije en de rest van de wereld te vergroten.

Ondanks deze inspanningen blijft Wikipedia nu al meer dan twee jaar in Turkije geblokkeerd."

Lees de volledige verklaring van de Wikimedia Foundation (in het Engels).

Deel dit artikel op: