Skip to main content

Wikimedia Kennisplatform

Geplaatst op 7 juni 2022

Uit recent onderzoek van het Ministerie van OCenW blijkt dat 45% van de mensen die op zoek zijn naar online erfgoed hiervoor gebruik maakt van Wikipedia. Wikipedia wordt door steeds meer musea, universiteiten en archieven gebruikt om hun kennis en collecties te delen.

Printscreen Wikimedia Kennisplatform

Als je als medewerker van een erfgoedinstelling erover denkt dit ook te doen, heb je logischerwijs veel vragen. Wat kost het? Wat is het nut ervan? Hoe maak ik een account aan? Hoe verbeter ik foutieve informatie op Wikipedia? Hoe voeg ik een afbeelding toe? Het Wikimedia Kennisplatform biedt uitkomst! 

Voor wie 

Het platform is in eerste instantie ontwikkeld voor medewerkers van erfgoedinstellingen die kennis en collecties willen delen via Wikipedia of zusterprojecten als de mediabibliotheek Wikimedia Commons en de gestructureerde database Wikidata. Echter, het platform helpt ook andere beginners met hun eerste stappen.

Wat valt er te halen

Printscreen Wikimedia Kennisplatform

De website is onderverdeeld in categorieën gericht op gebruikers, zoals beginnen, auteursrecht, media delen en tools. De artikelen bevatten stap-voor-stap uitleg voor praktische vragen als ‘Hoe maak ik een account aan?’, achtergrondinformatie die antwoord geeft op vragen als ‘Wat is het nut van Wikidata?’, handleidingen en brochures. Het platform maakt gebruik van een combinatie van tekst, afbeeldingen (screenshots) en video’s, zodat je zelf kunt kiezen wat je prettig vindt. Elk artikel geeft een leestijd en links naar andere relevante artikelen. Dankzij de chat-button neem je bovendien snel contact op met Wikimedia Nederland als je je antwoord niet vindt.

Ontstaan

Het platform is het antwoord op de toenemende vraag van medewerkers van organisaties die willen werken met Wikipedia naar praktische informatie. Daarnaast vervult het platform ook een belangrijke documentatiefunctie voor de informatie die Wikimedia Nederland produceert, en dient het als startpunt en wegwijzer voor het werken met Wikipedia. Het platform is daarmee een aanvulling op de bestaande trainingen en diensten die Wikimedia Nederland al aanbiedt.

Ontwikkeling

De site is ontwikkeld met steun van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Op basis van gesprekken met verschillende organisaties die ook kennisbanken beheren, medewerkers van erfgoedorganisaties en mensen die de vragen van deze groep beantwoorden en bureauonderzoek naar het vormgeven en onderhouden van een succesvolle knowledge base, is de site vormgegeven en is bepaald welke inhoud het moet bevatten en wat de richtlijnen voor de artikelen zijn.

Elke maand komen er nieuwe artikelen bij ingegeven door vragen en feedback die bij ons binnenkomen of door ontwikkelingen binnen de Wikimedia-gemeenschap. Heb je een suggestie? Laat het ons weten! vanlanschot@wikimedia.nl.

www.kennisplatform.wikimedia.nl

Deel dit artikel op: