Skip to main content

WikiUil vernoemd naar Casper Albers

Geplaatst op 17 januari 2023

Vrijwilligers en projecten die gedurende het voorgaande jaar een uitstekende bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandstalige Wikipedia kunnen in aanmerking komen voor een WikiUil. Een bijzondere prijs waarmee de Wikipediagemeenschap jaarlijks haar waardering uit. De uil staat symbool voor wijsheid en de vrije kennis van Wikipedia.

In totaal worden ieder jaar WikiUilen uitgereikt in acht verschillende categorieën. De Wikipediagemeenschap nomineert per categorie projecten en vrijwilligers, waarna de Wikipediabewerkers stemmen. Wie een project of vrijwilliger heeft genomineerd blijft geheim - evenals natuurlijk het stemmen (per mail) zelf. De prijs zelf is een klein beeldje, een replica van een uil uit het oude Griekenland. De volgende WikiUilen worden jaarlijks uitgereikt:

  • NieuwkomerUil
  • SchrijversUil
  • IllustratieUil
  • OverlegUil
  • RedactieUil
  • SamenwerkingsUil
  • ProjectUil
  • WikiprojectUil

Dit jaar heeft de WikiUilen Academie besloten om de ‘SamenwerkingsUil’ te vernoemen naar Casper Albers. Albers is adjunct hoogleraar Toegepaste Statistiek en Datavisualisatie van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast is hij ook Wikipediaan!

Albers is sinds 2004 actief op de Nederlandstalige Wikipedia, onder gebruikersnaam CaAl. Hij heeft meer dan honderdvijftig artikelen geschreven, meer dan 25.000 bewerkingen gedaan, en sinds 2007 meerdere speciale functies vervuld in de gemeenschap. Zo was hij moderator, bureaucraat, en lid van de arbitragecommissie. In deze samenwerkingen onderscheidde Albers zich door zijn constructieve en actieve stijl van communiceren en probleemoplossen. Hij was degene die altijd weer het initiatief nam om de moeilijkste dossiers op te pakken en tot een passende oplossing te brengen. Hij nam meermaals het initiatief om de op Wikipedia geldende richtlijnen en werkwijzen te bespreken en waar nodig aan te passen. In 2020 heeft Albers zijn speciale functies na meer dan 13 jaar neergelegd. Als dank voor alle goede zorgen voor de encyclopedie, en wegens zijn constructieve en grote bijdragen als moderator, bureaucraat en lid van de arbitragecommissie, heeft het de WikiUilen Academie behaagd om de SamenwerkingsUil te vernoemen naar Casper Albers.

Wat drijft hem ertoe te werken aan Wikipedia? En wat vindt hij ervan dat de SamenwerkingUil naar hem vernoemd is? Casper Albers geeft antwoord.

Wat deed je ertoe besluiten om een bijdrage te leveren aan Wikipedia?

Mijn eerste bewerking was het verwijderen van een alinea met foutieve informatie, en sindsdien is het balletje gaan rollen. Ik ben er, zowel in mijn werk aan de universiteit als daarbuiten, groot voorstander van dat kennis zo veel mogelijk publiek eigendom is. Wikipedia is een geweldig platform dat hier aan bijdraagt. Dat miljoenen mensen nu dagelijks de Nederlandstalige Wikipedia gebruiken als naslagwerk, encyclopedie en almanak, zonder last te hebben van betaalmuren of tekst die is gestuurd door commerciële belangen, is geweldig. Ook binnen de wetenschap blijkt de community driven en open aanpak van Wikipedia, blijkt een goede blauwdruk te zijn om meer open science te krijgen.

Hoe ervaar je het schrijven aan Wikipedia door de jaren heen?

Ik heb nooit echt grote teksten geschreven voor Wikipedia. Voor mijn baan moet ik al veel schrijven, dus op Wikipedia beperkte ik me tot redactiewerk en kleinere bijdragen. Tussen 2007 en 2020 hield ik me met name bezig in het anderen faciliteren om zo goed mogelijk bij te dragen aan Wikipedia, bijvoorbeeld door te modereren bij ruzies.

Ik vond dat leuk, leerzaam en nuttig. Maar na een aantal jaar stapelen de negatieve ervaringen zich op, zeker wanneer jij en je collega’s ook off-wiki gestalkt worden door enkele geblokkeerde gebruikers. Vandaar dat ik in 2020 een wikibreak ingelast heb. Sinds korte tijd ben ik weer actiever, maar nu nadrukkelijk gericht op de inhoud van de encyclopedie door ontbrekende lemma’s over muziekonderwerpen aan te maken.

Wat vind je ervan dat de SamenwerkingsUil naar jou vernoemd is?

Ik vind het een grote eer, vooral omdat juist deze Uil naar mij vernoemd is. Een succesvol gemeenschapsproject kan niet zonder samenwerking.

Ik vind het mooi dat Wikimedia door deze vernoeming aandacht geeft aan Wikipedianen die met name achter de schermen actief zijn geweest om de encyclopedie draaiende te houden. Tegelijkertijd zijn er een aantal andere Wikipedianen die net als ik zeer actief zijn geweest als arbiter of moderator en naar wie deze Uil ook vernoemd had kunnen worden. Ik ben hen dankbaar voor de intensieve samenwerking in de arbitragecommissie en het moderatorencorps.

Deel dit artikel op: