Skip to main content

Koninklijke Bibliotheek en Nationaal Archief zetten samenwerking met Wikipedia voort

Geplaatst op 18 december 2014

Het afgelopen jaar haalden de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief als eerste Nederlandse erfgoedinstellingen een Wikipedian-in-Residence in huis. Deze huiswikipediaan heeft een brug geslagen tussen de rijke collecties van beide instituten en het hergebruik hiervan op Wikipedia en de collectiespecialisten geleerd hoe ze het beste met Wikipedia kunnen samenwerken. De samenwerking is zo goed bevallen, dat deze in 2015 wordt voortgezet.

Positieve evaluatie
Het afgeronde project is positief geëvalueerd: het heeft in grote mate aan de verwachtingen voldaan. De kennis, vaardigheden en bewustwording over ‘Wiki en erfgoed’ binnen en buiten de instellingsmuren zijn vergroot. Wereldwijd zijn de content, expertise en data van beide instellingen breder toegankelijk en herbruikbaar gemaakt. Wikipedia is met 500 miljoen unieke bezoekers per maand immers het meest geraadpleegde naslagwerk ter wereld.

Tevreden geluiden
Irene Gerrits, Directeur Collectie en Publiek bij het NA zegt hierover: “Met hulp van de community hebben zo’n 12.500 beelden van het Nationaal Archief hun weg gevonden richting Wikipedia. Deze worden gebruikt in zo’n 21.000 artikelen die maandelijks 22 miljoen keer worden bekeken. Er ligt een enorm potentieel aan nieuw gebruik van ons historische materiaal!”

Ook Wikimedia Nederland, de vereniging die de Nederlandse vrijwilligersgemeenschap ondersteunt, kijkt terug op een geslaagd project. Sandra Rientjes, directeur van Wikimedia Nederland: “We zien dat steeds meer Wikipedia-bewerkers de (digitale) weg naar KB en NA weten te vinden. Dat is een enorme verrijking voor onze encyclopedie”.

Samenwerking in 2015
Gezien de positieve beoordeling hebben de KB en het NA besloten de samenwerking met Wikipedia voort te zetten. Zo zullen ze meewerken aan projecten om meer en betere informatie over de Eerste en Tweede Wereldoorlog op Wikipedia te krijgen en worden tienduizenden afbeeldingen uit de KB- en NA-collecties op het gebied van Nederlandse geschiedenis, politiek, samenleving en cultuur onder vrije licenties beschikbaar gemaakt.

KB, Wikipedia en openbare bibliotheken
De KB krijgt vanaf 2015 een centrale rol in het openbare bibliotheekstelsel en wil de toegang tot informatie voor alle Nederlanders verbeteren. Lily Knibbeler, sectorhoofd Marketing & Diensten van de KB hierover: “De maatschappelijke waarde van de KB ligt in het bij elkaar brengen van mensen en informatie en dat geldt ook voor Wikipedia. Samen kunnen we ervoor zorgen dat meer mensen toegang krijgen tot meer informatie. We kunnen voortbouwen op de sterke relaties tussen openbare bibliotheken en Wikipedia. En daar profiteert uiteindelijk heel Nederland van, want meer dan 70% van de bevolking gebruikt Wikipedia wekelijks.”

Meer informatie
De volledige evaluatie van het Wikipedian-in-Residence-project en de wiki-plannen van beide instellingen voor 2015 leest u in de bijlage. Bekijk ook de projectsite op Wikipedia om op de hoogte te blijven van alle activiteiten van de KB en het NA op het gebied van Wikipedia.

Deel dit artikel op: