Skip to main content

Terugblik WikiconNL 2021

Geplaatst op 25 november 2021

Ruim 80 mensen namen zaterdag 13 november deel aan WikiconNL, de online conferentie over Wikipedia, Wikimedia, digitaal erfgoed en onderwerpen als auteursrecht en (linked) open data.

Vrijwilligers zoals Hay Kranen, Edo de Roo en HenkvD toonden hoe zij Wikipedia bewerken, vaak met een nieuwe invalshoek: een focus op afbeeldingen, kaarten, of artikelen die deels met een script geschreven worden op basis van Wikidata. Partners uit de culturele sector, zoals Het Nieuwe Instituut en Naturalis, gingen dieper in op de inzet van Wikimediaprojecten voor Linked Open Data.

De conferentie toonde ook uitdagingen op het gebied van meer diverse inhoud: hoe kunnen Wikimediaprojecten beter de realiteit van intersekse personen beschrijven (Miriam van der Have), welke bias kan via onderzoek in Wikidata ontdekt worden (Mirko Schäfer), en hoe kunnen de Duurzame Ontwikkelingsdoelen ook op Wikipedia goed ingebed worden (Alex Stinson).

De conferentie werd afgerond met de ludieke blik van social media: Annie Rauwerda, de manager van het razend populaire Instagram-account Depths of Wikipedia, trakteerde de bezoekers op een 'Wacky Wikipedia Trivia' kwis. Je vindt opnames, slides en schermafdrukken van de conferentie op Wikimedia Commons.

Deel dit artikel op: