Skip to main content

Wiki Loves Monuments

Geplaatst op 29 augustus 2017

In de maand september gaat de grootste fotowedstrijd van de wereld weer van start: Wiki Loves Monuments. Het doel van de wedstrijd is om foto’s van monumenten beschikbaar te krijgen voor -onder andere- gebruik op Wikipedia. Deelnemers kunnen in september zelfgemaakte foto’s van monumenten uit Nederland uploaden naar Wikimedia Commons, de beeldbibliotheek van Wikipedia. Dit jaar doen voor het eerst ook foto’s van monumenten in het Nederlands Caribisch gebied mee.

PKharote, CC BY-SA 4.0

Wiki Loves Monuments is een Nederlands idee. De wedstrijd is sinds de eerste Nederlandse editie in 2010 uitgegroeid tot een wedstrijd van wereldformaat, waaraan duizenden mensen van over de hele wereld meedoen. De wedstrijd heeft officiële erkenning gekregen van Guinness World Records als de grootste fotowedstrijd ter wereld. Dit jaar wordt de wedstrijd in meer dan 50 landen georganiseerd. Wikimedia Nederland, de organisatie die in Nederland onder andere Wikipedia-vrijwilligers ondersteunt, organiseert de Nederlandse editie van de wedstrijd dit jaar voor de zesde keer.

De nadruk van Wiki Loves Monuments 2017 ligt op foto’s van monumenten waar foto’s van ontbreken of waarvan de foto’s verouderd of van mindere kwaliteit zijn. Er is een extra prijs voor foto’s van een monument dat nog niet eerder was gefotografeerd. Er is een speciale lijst van monumenten waarvan nog geen foto beschikbaar is.

Deelnemers die in de maand september hun foto’s uploaden dingen mee naar de prijzen. De foto’s zelf hoeven niet per se in de maand september gemaakt te zijn, zolang ze maar in de maand september worden geupload. De prijswinnaars van de Nederlandse wedstrijd zullen in november bekend worden gemaakt. De Nederlandse top tien dingt tevens mee naar de prijzen in de internationale wedstrijd.

Deel dit artikel op: