Skip to main content

Wikipedia campagne over mode en textiel voor het eerst in Nederland

Geplaatst op 13 september 2022

Op 19 september start de internationale campagne ‘Wiki Loves Fashion’ met als doel zoveel mogelijk informatie over mode en textiel vrij beschikbaar te maken via onder andere Wikipedia. Museum het Palthe Huis, de Museumfabriek, de Bibliotheek Hengelo en Wikimedia Nederland nodigen iedereen uit kennis hierover te delen. Ze organiseren in dit kader Wikipedia workshops in textielregio Twente.

Wiki Loves Fashion

Wiki Loves Fashion is een internationale campagne die sinds 2019 jaarlijks in de maanden september en oktober plaatsvindt. Gedurende de campagne worden wereldwijd Wikipedia artikelen over o.m. de mode -en textielindustrie, modeontwerpers en merken geschreven, aangevuld en verbeterd. Op deze manier wordt de online encyclopedie completer; het is bekend dat traditionele ‘vrouwenonderwerpen’ als mode soms nog onderbelicht zijn. Daarnaast kunnen ook foto’s van kledingstukken, accessoires en stoffen worden toegevoegd aan Wikimedia Commons, de beeldbank van Wikipedia. 

Wikipedia workshops in Twente

In Nederland vindt de Wiki Loves Fashion campagne plaats van 19 september t/m 30 oktober. 

Gedurende de campagneperiode organiseert Wikimedia Nederland, de organisatie die in Nederland Wikipedia ondersteunt, samen met Museum het Palthe Huis, de Museumfabriek en de Bibliotheek Hengelo workshops om deelnemers te begeleiden bij het delen van hun kennis op Wikipedia. Deelnemers krijgen toegang tot de collectie van de musea en kunnen hier vrij kennis uit halen om te beschrijven op de online encyclopedie. 

Deelnemers kiezen zelf waarover ze willen schrijven. De organisatoren hopen op nieuwe artikelen over hedendaagse onderwerpen als circulaire textiel en duurzame mode, maar ook op meer informatie over de Twentse textielindustrie en historische modetrends. Jonge fashionista’s, textielstudenten en mensen die zich al een leven lang bezighouden met textiel en mode worden uitgedaagd om mee te doen. 

Lees er meer over op deze Wikipedia projectpagina

 

Deel dit artikel op: