Skip to main content

Handboek ‘Hoe schrijf ik een Wikipedia-artikel’ gepresenteerd

Geplaatst op 25 september 2018

Zaterdag 29 september reikte Frans Grijzenhout, voorzitter Wikimedia Nederland, het eerste gedrukte exemplaar van de handleiding ‘Schrijven voor Wikipedia’ uit aan emiritus hoogleraar psychologie Dolph Kohnstamm. De presentatie vond plaats in het Spoorwegmuseum te Utrecht. Dit boekje bevat alle informatie die iemand nodig heeft om mee te schrijven aan ’s werelds grootste online encyclopedie: Wikipedia. De uitgave is een samenwerking tussen Wikimedia Nederland, de non-profit organisatie die in Nederland Wikipedia ondersteunt, en uitgever Van Duuren Media.

De Nederlandstalige Wikipedia bevat ruim 1,9 miljoen artikelen die dagelijks worden aangevuld en verbeterd door circa 1300 vrijwillige bewerkers. Wikipedia-bewerkers kunnen specialist zijn op hun vakgebied, gedreven amateurs of mensen met een voorliefde voor de Nederlandse taal. Ze kunnen zeventig jaar zijn of zeventien – ze hebben allemaal iets bij te dragen. 

Sandra Rientjes, directeur Wikimedia Nederland: “Iedereen kan en mag meewerken aan Wikipedia, maar ‘zomaar’ wat opschrijven is niet de bedoeling. Artikelen moeten helder geschreven zijn en voorzien van bronverwijzingen zodat Wikipedia alleen neutrale, feitelijk juiste informatie bevat. Tijdens door ons georganiseerde trainingen ‘Wikipedia bewerken’ werd regelmatig gevraagd of er een ‘handleiding Wikipedia’ beschikbaar is.” Reden voor Wikimedia Nederland om met hulp van ervaren Wikipedia-bewerkers een ‘handleiding Wikipedia’ samen te stellen en online beschikbaar te stellen.

Volgens Van Duuren Media, uitgever van softwarehandleidingen en computerboeken in Nederland en België, blijken handleidingen in boekvorm nog steeds populair te zijn, ook al is informatie online te vinden. Reden voor Van Duuren Media om met Wikimedia Nederland in gesprek te gaan en de Wikipedia handleiding in boekvorm uit te geven.

“Wikipedia is een instituut en misschien wel de belangrijkste bron informatie op internet”, zegt Bob van Duuren, directeur/uitgever bij Van Duuren Media. “Een van de missies van Van Duuren Media is het verspreiden van kennis over (goed) gebruik van techniek en software. Het boek ‘Schrijven voor Wikipedia’ past niet alleen in die missie, maar stelt lezers – bestaande en nieuwe Wikipedia-bewerkers – in staat om de rijke encyclopedie die Wikipedia is, nog beter, betrouwbaarder en vollediger te maken.”

Deel dit artikel op: