Skip to main content

Nederlandse Wikipediaconferentie WikiconNL 2022: Terug naar de toekomst

Geplaatst op 3 november 2022

Zaterdag 19 november vindt van 10:00 tot 18:00 uur in Utrecht WikiconNL plaats, de Nederlandse Wikipedia conferentie. Het is een conferentie over vrije toegang tot kennis in de breedste zin van het woord, maar natuurlijk met nadruk op Wikipedia, en zusterplatforms als de beeldbank Wikimedia Commons en de databank Wikidata.

Terug naar de toekomst

Het thema dit jaar is ‘Terug naar de toekomst’. Na twee jaar leven met de COVID-19 pandemie (het is de eerste ‘live’ Wikicon sinds maart 2019), gaat de blik naar voren: hoe maken we Wikipedia, de zusterplatforms én de wereldwijde gemeenschap van wiki-vrijwilligers toekomstbestendig. Dat gaat verder dan alleen ontwikkelingen in Nederland. Via een online track delen Wikimedianen uit Oekraïne, Suriname, Israël en Indonesië hun ervaringen.

De conferentie wordt georganiseerd door Wikimedia Nederland, de Nederlandse tak van de internationale beweging achter Wikipedia en andere platforms. Locatie is Seats2meet, vlak bij Utrecht CS.

Het programma

WikiconNL geeft een beeld van de wereldwijde Wikimediabeweging en de uitdagingen anno 2022:

  • Europarlementariër Kim van Sparrentak verzorgt de keynote over het spanningsveld tussen vrije kennis en het nieuwe Europese auteursrecht.
  • Wikipedianen uit Oekraïne vertellen hoe zij ondanks de oorlog toch kennis blijven delen.
  • Nederlandse culturele instellingen zoals Het Nieuwe Instituut en de Koninklijke Bibliotheek laten zien hoe zij via Wikimediaprojecten een bijdrage leveren aan Linked Open Data.
  • Orly Simon van de Nationale Bibliotheek van Israël vertelt over hun werk met Wikipedia in het Hebreeuws en het Arabisch.
  • Collega’s van Wikimedia Indonesia laten de nieuwste ontwikkelingen rond digital storytelling met Wikipedia en Wikidata zien.
  • Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname organiseerde voor het eerst de grootste fotowedstrijd ter wereld: Wiki Loves Monuments (de foto’s van de Surinaamse winnaars zijn tijdens de conferentie te zien).
  • Helemaal passend binnen het thema ‘Terug naar de toekomst’ is een workshop over hoe Wikipedia, Wikidata en Wikimedia Commons een bijdrage kunnen leveren aan de Sustainable Development Goals door betrouwbare kennis beschikbaar te maken voor iedereen.

Voor wie zelf aan de slag wil zijn er trainingen over het gebruik van oral history en over tools om beeld en data toe te voegen aan Wikipedia.

Het programma is op deze webpagina te raadplegen.

Deelnemen

Deelname is gratis. Inschrijven kan tot 11 november via deze link.

Deel dit artikel op: