Skip to main content

Twintig jaar Wikipedia in het Nederlands: niet meer weg te denken en nog lang niet af

Geplaatst op 16 juni 2021

Utrecht, 14 juni 2021 - Op 19 juni bestaat de Nederlandstalige Wikipedia twintig jaar. Dit is relatief kort en toch is deze online encyclopedie niet meer weg te denken: 73% Nederlandstaligen raadpleegt Wikipedia wekelijks of dagelijks. Als zij Wikipedia omschrijven zijn ‘praktisch’, ‘behulpzaam’, ‘betrouwbaar’, ‘onafhankelijk’ en ‘objectief’ de woorden  die zij het meest kiezen. 

Voor de vele vrijwilligers die Wikipedia schrijven is de verjaardag een moment om maar kort bij stil te staan.  De Nederlandstalige Wikipedia telt ruim twee miljoen artikelen en is immers nog lang niet af.  

De oudste Wikipedia, de Engelstalige, dateert van 15 januari 2001. Nog geen half jaar later werd het ideaal van “kennis voor iedereen, door iedereen” ook in Nederland nagevolgd. 

De Nederlandstalige Wikipedia groeit gestaag, dagelijks komen er artikelen bij. Deze worden geschreven, gecontroleerd en aangevuld door vrijwilligers. Iedereen kan de inhoud van Wikipedia bewerken en veranderen. Dat het desondanks geen chaos wordt, komt door de inzet van een vaste kern van zo'n 2000 bewerkers. Deze Wikipedianen houden nauwlettend in de gaten wat er gebeurt en verwijderen onzin, reclame en propaganda zonder pardon.

“Sinds 2006 ondersteunen we Wikipedia en de Wikipedianen. We hebben onlangs een onderzoek uit laten voeren en zijn echt zeer verheugd over de positieve feedback. Driekwart van de respondenten raadpleegt Wikipedia een paar keer per week, een derde zelfs dagelijks. Dat gebeurt op school of werk maar ook als ontspanning of tijdens gesprekken om te bepalen “Wie heeft er nu gelijk?”. Dagelijks worden zo’n zes miljoen pagina’s van de Nederlandstalige Wikipedia bezocht”.   

Sandra Rientjes. Directeur Wikimedia Nederland

Wikimedia Nederland werkt met vele partijen en vrijwilligers samen om de encyclopedie zo volledig mogelijk te krijgen. Bijvoorbeeld met universiteiten en onderzoekers in het Caribisch Nederland en Suriname. Daarnaast ontbreken veel artikelen over vrouwen. In samenwerking met Atria werken vrijwilligers regelmatig op schrijfmiddagen om de vertegenwoordiging van vrouwen te verbeteren. Daarnaast werkt Wikimedia Nederland samen met de collega’s van Wikimedia Indonesia om wederzijds de informatie over de gedeelde geschiedenis te verbeteren. 

Rientjes: “We zijn trots op het resultaat van de afgelopen twintig jaar en zien uit naar de komende jaren waarin we met alle Wikipedianen en het Nederlandse publiek zullen werken aan een steeds vollediger encyclopedie”.

Rapport van de Wikipedia-enquête

Deel dit artikel op: