Skip to main content

Wikipedia helpt gisteren te ontdekken om vandaag te begrijpen

Geplaatst op 10 september 2020

Ook in 2020 is oktober weer de Maand van de Geschiedenis, dit jaar met als thema Oost/West. Wikimedia Nederland organiseert in dit kader Wikipedia schrijfweken en een online workshop. Het doel is de geschiedenis van bepaalde gebieden waaronder Indonesië, Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden op Wikipedia nauwkeuriger beschrijven.

Geschiedenis is altijd aanwezig, maar moet wel verteld, aangevuld, genuanceerd en gedeeld worden. Omdat het verleden helpt om het heden beter te begrijpen, geeft het Nederlands Openluchtmuseum geschiedenis jaarlijks gedurende een maand extra aandacht. In oktober 2020 staat het thema Oost/West centraal en vinden binnen dit thema allerlei activiteiten plaats voor een breed publiek.

Op Wikipedia is momenteel meer informatie te vinden over West-Europa en Noord-Amerika dan over de rest van de wereld. De online encyclopedie wil echter zo volledig mogelijk zijn en een samenvatting vormen van alle menselijke kennis. Om die reden organiseert Wikimedia Nederland regelmatig activiteiten en projecten met als doel de geschiedenis en cultuur van landen met een historische connectie met Nederland op Wikipedia nauwkeuriger te beschrijven.

Wikipedia schrijfweken

National Library of Aruba, Public domain

Oktober staat daarom ook op Wikipedia in het teken van de Maand van de Geschiedenis. Vrijwilligers worden opgeroepen om samen te werken aan het actualiseren, verbeteren en uitbreiden van kennis over bepaalde gebieden waaronder Indonesië, Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden op Wikipedia. Door artikelen te schrijven en/of te verbeteren voor de online encyclopedie in bijvoorbeeld het Nederlands, Engels, Spaans of Papiaments. Of door het toevoegen van beeldmateriaal aan Wikimedia Commons, de mediabank van Wikipedia, en data aan Wikidata, een gestructureerde database. Lees er meer over op deze projectpagina op Wikipedia.

Online workshop Wikipedia

Voor degenen die mee willen doen aan de Wikipedia schrijfweek en zich afvragen hoe Wikipedia werkt, organiseert Wikimedia Nederland op zaterdag 3 oktober een online workshop. Tijdens deze bijeenkomst maken deelnemers kennis met de wereld achter Wikipedia en wordt uitgelegd hoe men zelf op een goede manier informatie toevoegt. Aanmelden kan via dit formulier.

Deel dit artikel op: