Skip to main content

Wikipedia vrijwilliger ontvangt koninklijke onderscheiding

Geplaatst op 24 april 2020

Edo de Roo kreeg vandaag van de burgemeester van Woerden te horen dat hij bij Koninklijk Besluit is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Edo de Roo deed zijn eerste bewerking op de Nederlandstalige Wikipedia op 28 maart 2005 en zet zich sindsdien als vrijwilliger in voor het delen van vrije kennis op Wikipedia en andere Wikimedia-projecten. Wikimedia Nederland, de vereniging die Wikipedia-vrijwilligers in Nederland ondersteunt, is blij met de onderscheiding die aantoont hoe belangrijk het werk is van de vrijwilligers die bijdragen aan Wikipedia.

Ellywa, CC BY-SA 4.0

Op 28 maart 2005 deed Edo de Roo zijn eerste bewerking op Wikipedia en sindsdien levert hij, gemiddeld 15 uur per week en zonder hiervoor een vergoeding te ontvangen, zeer omvangrijke bijdragen aan Wikipedia. In de afgelopen 15 jaar heeft hij 196.737 bewerkingen gedaan op de Nederlandstalige Wikipedia. Dit zeer grote aantal bewerkingen bestaat deels uit kleine edits, zoals verbetering van een spelfout of het corrigeren van een interne link. Maar er zitten ook zeer grote bewerkingen bij. Zo heeft Edo de Roo 2239 nieuwe Wikipedia artikelen geschreven, waaronder een groot aantal over vrouwelijke tennissers, maar ook over een onderwerp zoals de convectorput. Als inwoner van Woerden heeft hij diverse artikelen over Woerden geschreven, bijvoorbeeld Harmonie de Vriendschap, Reypenaer, Vlag van Woerden, Woerdense Koeienmarkt en een Lijst van Woerdenaren.

Daarnaast is hij actief op andere Wikimedia-projecten. Hij heeft 2.822 foto's geüpload naar Wikimedia Commons, de beeldbank van Wikipedia, en heeft op de databank Wikidata met behulp van zelfgeschreven scripts (software) meer dan 44 miljoen bewerkingen gedaan.

Wikimedia Nederland is blij met de koninklijke onderscheiding voor Wikipediaan Edo de Roo. Er zijn in Nederland naast Edo zo’n 15000 vrijwilligers actief die werken aan het bijeenbrengen en verspreiden van vrije kennis via Wikimedia-projecten als Wikipedia. Directeur Sandra Rientjes: ‘We weten dat Wikipedia ook in Nederland voor veel mensen één van de belangrijkste bronnen van informatie is. Voor hen is Wikipedia er gewoon. Mensen realiseren zich meestal niet dat alleen al in Nederland achter de schermen dagelijks honderden vrijwilligers actief zijn. Wereldwijd zijn dat er tienduizenden. Het is heel terecht dat een gedreven Wikipediaan als Edo de Roo erkenning krijgt voor zijn werk.’

Werk in uitvoering
Wikipedia is vrijwilligerswerk. Wikipedianen schrijven en/of verbeteren niet alleen artikelen, maar verwijderen ook onzin, propaganda en reclame op Wikipedia en bouwen zo een betrouwbare, vrij toegankelijke bron van kennis. Niet voor niets werd in 2015 de Erasmusprijs toegekend aan de gehele internationale Wikipedia-gemeenschap.

Meedoen?
Iedereen kan bijdragen aan Wikipedia. Voor wie snel aan de slag wil is er een praktische handleiding beschikbaar op de website van Wikimedia Nederland. De handleiding is in boekvorm verkrijgbaar bij de betere boekhandel of te downloaden via Wikimedia Commons.

Deel dit artikel op: