Skip to main content

WikiVrouwen Tech Storm – Vrouwen werken samen aan de software achter Wikipedia

Geplaatst op 27 maart 2018

Er werken meer mannen dan vrouwen in de ICT. Dat is op Wikipedia en haar zusterprojecten niet anders. Dat geldt voor zowel de informatievoorziening over ‘vrouwelijke’ thema’s en interessegebieden op Wikipedia als voor het coderen en programmeren binnen Wikimedia-projecten. Reden voor Wikimedia Nederland en haar gendergap werkgroep om van 10 tot en met 12 mei de eerste Nederlandse WikiVrouwen Tech Storm te organiseren in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Hay Kranen, CC BY 4.0

Vrouwen die al enige ervaring hebben met softwareontwikkeling en/of Wikimedia platforms worden uitgenodigd deel te nemen aan de eerste WikiVrouwen Tech Storm in Nederland. Met de organisatie van de WikiVrouwen Tech Storm hoopt Wikimedia Nederland en haar gendergap werkgroep meer vrouwen te enthousiasmeren om te (leren) werken aan software die Wikipedia en haar zusterprojecten mogelijk maakt. Het programma wordt op basis van de aanwezige expertise van de deelnemers op maat gemaakt voor zowel beginnende als gevorderde ICT-ers. Daarnaast heeft de WikiVrouwen Tech Storm ook een sociale functie.

Door uitsluitend vrouwen uit te nodigen, zal naar verwachting voor vrouwen de drempel lager zijn om deel te willen nemen. In de Wikimedia beweging is namelijk geconstateerd dat met name vrouwen die nog niet actief zijn in coderen en programmeren binnen de Wikimedia-projecten sneller naar een evenement komen wanneer dat specifiek voor vrouwen is georganiseerd. De verwachting is dat deelnemers aan de WikiVrouwen Tech Storm ook na deze bijeenkomst actief blijven in Wikimedia projecten. In november is een vervolgsessie gepland, waar deelnemers elkaar opnieuw zullen ontmoeten.

Deel dit artikel op: