Skip to main content

Educatieprogramma Universiteit Maastricht

Sinds 2014 organiseert de Universiteit Maastricht als onderdeel van het collegeprogramma activiteiten waarbij studenten Wikipedia artikelen uitbreiden of verbeteren. Hieronder een kleine greep van de activiteiten.

1Lib1Ref

In het kader van de #1Lib1Ref-campagne organiseerde de Universiteit van Maastricht diverse workshops en challenges. Studenten werden zo gestimuleerd Wikipedia artikelen te verbeteren door het toevoegen van referenties.

What is research?

In januari 2021 kregen studenten aan de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen (FaSOS) als onderdeel van het vak What is research? een Wikipedia introductieopdracht. Zij moesten Wikipedia artikelen voorzien van relevante bronnen.

Opening up old books: investigating the botanical archives of Maastricht

As onderdeel van het project Opening up old books: investigating the botanical archives of Maastricht organiseerde de universiteit trainingen waarbij studenten leerden goed onderbouwde Wikipedia artikelen te schrijven.

Een volledig overzicht van de activiteiten die zijn georganiseerd met de universiteit vind je op deze Wikipedia projectpagina.

“Onze samenwerking met Wikimedia Nederland is een mooi voorbeeld van hoe we het onderwijs vooruitbrengen. Naast het verbeteren van academische informatievaardigheden, resulteert publicatie van het werk van de student op Wikipedia in meer motivatie, een groter lezerspubliek en een gevoel van verantwoordelijkheid en eigenaarschap voor "hun" Wikipedia-artikel. Studenten geven ook aan dat deze cursussen bijdragen aan hun begrip over het belang van open access kennisoverdracht en valorisatie van informatie.” drs. O.L.M.J. (Odin) Essers, Curator UM Special Collections

Deel dit artikel op: