Skip to main content

Hoe Amnesty zijn weg vond in mijn Wikiwereld

Geplaatst op 3 juni 2019

door Ciell

In samenwerking met Amnesty International mocht ik dit jaar als projectmedewerker van de projectgroep Gendergap voor de tweede keer een schrijfmiddag organiseren in het hoofdkantoor van Amnesty in Amsterdam. Om samen op Wikipedia te schrijven over (met name) vrouwelijke mensenrechtenactivisten. De projectgroep Gendergap droeg zorg voor de vrijwilligers en de Wikipedia-kennis, Amnesty voor de bronnen en de schrijvers.

Zo’n 35 nieuwe Wikipedianen namen deel aan de schrijfmiddag op 1 maart. Als vrijwilligers helpen we met het schiften van encyclopedische informatie uit de bronnen, de eerste opmaak en met het schrijven van een biografisch artikel volgens de richtlijnen van de Nederlandstalige Wikipedia.
Voor de zekerheid noteer ik dan de gebruikersnamen van alle deelnemers, om thuis nog even na te kunnen lopen wat ze hebben gedaan, of alles volgens de afspraken is en om het eventueel nog vanuit het Kladblok naar de hoofdnaam-ruimte te verplaatsen.

Zo kwam ik dit keer bij Gebruiker:LifeofaMagpie aan. Als een van de weinige schrijvers had ze ervoor gekozen om niet een nieuwe biografie op de Nederlandstalige Wikipedia te schrijven, maar om een bestaand artikel op Wikipedia bij te werken: het artikel over Noura Ghazi, een activist uit Syrië. Ze liep er tegenaan dat de man van Ghazi in de ene alinea fotograaf werd genoemd en in de volgende software ontwikkelaar. De man was echter ook een blauwe link: Ghazi bleek de vrouw te zijn van de in 2012 opgepakte Bassel Khartabil.

Bassel was een Syrische Wikipediaan die in 2012 werd opgepakt door de Syrische overheid. Naast vrije informatie via Wikipedia zette hij zich ook in voor vrije afbeeldingen via Creative Commons. Ghazi en Bassel trouwden in de gevangenis in 2013, maar in november 2015 werd Bassel verplaatst naar een onbekende locatie en, naar later duidelijk werd, daar gedood.
Drie jaar lang werd er door de open-source gemeenschap aandacht gevraagd voor Bassel: er waren posters, een website en T-shirts. Jimmy Wales, oprichter van Wikipedia, vroeg aandacht voor hem in zijn toespraken en ook op social media werd aandacht gevraagd via de hashtag #FreeBassel.

Helaas heeft dit allemaal niet geholpen en was Bassel een van de slachtoffers van het Syrische regime.
Op mij persoonlijk heeft de bekendmaking van zijn overlijden in 2017 een diepe indruk gemaakt. En met het artikel waar LifeofaMagpie nu twee jaar later mee bezig was, kwamen Amnesty en mijn eigen wikiwereld weer dichter bij elkaar. Ik ben blij dat ook “onze” Bassel en zijn vrouw een plekje hebben gekregen in onze encyclopedie.

Deel dit artikel op: