Skip to main content

Wikimania in Italië: netwerken in de open lucht

Geplaatst op 27 juli 2016

Mijn naam is Sjoerd de Bruin en ik ben een 20-jarige student die zich inzet als vrijwilliger op Wikipedia en zusterprojecten. Daarnaast bezoek en help ik mee aan activiteiten van de Vereniging Wikimedia Nederland.

Elk jaar reizen Wikipedianen van over de hele wereld af naar Wikimania. Deze jaarlijkse conferentie biedt ruimte om elkaar te ontmoeten, gezamenlijk te werken aan projecten en om inspiratie/kennis op te doen.

Na meer dan vijf jaar inzet voor Wikipedia en andere projecten nam ik eindelijk een keer de moeite om een zogenaamde scholarship aan te vragen. Een comité kiest dan uit wie dan een (gedeeltelijke) vergoeding krijgen voor het evenement, waardoor voor veel mensen de mogelijkheid ontstaat om toch deel te nemen aan de conferentie.

Ik was een van de gelukkigen die een full scholarship ontving. Hierdoor mocht ik per vliegtuig naar Milaan en werd per shuttlebus vervoerd naar het kleine Esino Lario. Dit dorp van ongeveer 760 inwoners had de eer om 1200 mensen te ontvangen. Het hele dorp deed mee, zo konden deelnemers verblijven in verblijven die werden aangeboden door de bewoners. De restaurants verzorgden ons met lokale specialiteiten. Door een systeem van voedselcoupons was het niet alleen een verrassing wat je ging eten maar ook met wie, netwerken was op deze manier zeer makkelijk. In de avond werden er diverse activiteiten georganiseerd, daarnaast waren bars en de kleine lokale supermarkt ruim geopend.

De plaatselijke school was de ideale ruimte om te werken aan projecten door een uitstekende internetverbinding, voldoende stopcontacten, drinken en versnaperingen. Hier vond ook een Hackathon plaats, waar mensen met ervaring op het gebied van programmeren gezamenlijk aan projecten werken.

Op vrijdagmiddag volgde ik twee sessies in het theater:

  • De eerste sessie werd gegeven door Amir Sarabadani uit Iran en ging over kunstmatige intelligentie in combinatie met Wikidata. Door zijn werk worden verdachte markeringen door de computer gemarkeerd, zodat vrijwilligers deze kunnen controleren. Hierdoor kan er op Wikidata maar ook op andere Wikimedia-projecten efficiënter aan vandalismebestrijding worden gedaan.
  • De tweede sessie werd gegeven door Sebastiaan Ter Burg. Hij presenteerde een nieuwe manier voor het delen van open inhoud. Vaak is alleen het eindproduct vrijgegeven onder een vrije licentie, terwijl het bronmateriaal ook interessant is. Een hulpmiddel hiervoor is in ontwikkeling en zal ik persoonlijk in de gaten houden.

Ik heb dankzij Wikipedia opnieuw een nieuwe ervaring opgedaan, waar ik iedereen heel dankbaar voor ben. Evenementen als Wikimania zorgen voor nog meer motivatie om aan Wikipedia en de zusterprojecten te werken en je houdt er ook nieuwe vrienden aan over.

Deel dit artikel op: