30 juli 2020

Maand van de Geschiedenis: Ontdek gisteren, begrijp vandaag

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2020 de Maand van de Geschiedenis met als thema Oost/West. “Want”, zo licht Martine van der Veer, projectmedewerker Maand van de Geschiedenis, toe, “geschiedenis is altijd aanwezig, maar moet wel verteld, aangevuld, genuanceerd en gedeeld worden.” Daar zijn wij het bij Wikimedia Nederland mee eens.

Oktober staat ook op Wikipedia in het teken van de Maand van de Geschiedenis. Via schrijfweken en een online workshop willen we met hulp van vrijwilligers de geschiedenis van bepaalde gebieden waaronder Indonesië, Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden op Wikipedia nauwkeuriger beschrijven. Door Wikipedia artikelen te schrijven en/of te verbeteren in bijvoorbeeld het Nederlands, Engels, Spaans of Papiaments. Of door het toevoegen van beeldmateriaal aan Wikimedia Commons, de mediabank van Wikipedia, en data aan Wikidata, een gestructureerde database. In dit kader is ook een samenwerkingsproject met Wikimedia Indonesië gestart. Zodat foto's en bronnen rondom de ontwikkeling van de grote Indonesische steden en 75 jaar Indonesische onafhankelijkheid kunnen worden opgespoord en vrijgegeven via Wikimedia Commons. Wikimedia Indonesië kan deze foto's en bronnen vervolgens gebruiken bij o.a. edit-a-thons.

Meedoen?

Lijkt het jou leuk om te helpen bij het organiseren van de Wikipedia schrijfweken in oktober om de geschiedenis van bepaalde gebieden waaronder Indonesië, Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden op Wikipedia nauwkeuriger te beschrijven? Denk aan het maken van lijsten met nog te schrijven artikelen, het beantwoorden van vragen van deelnemers en/of het inrichten van de Wikipedia projectpagina voor de schrijfweken. Of zou je een workshop Wikipedia willen organiseren? Of iets anders binnen dit thema? Mail dan aan info@wikimedia.nl en vertel ons wat jij graag wilt doen.

Lees meer over de schrijfweken op de Wikipedia projectpagina en de samenwerking met Maand van Geschiedenis in de blogpost van Martine van der Veer op de website van Nederland.

By Johannes Vingboons / Public domain

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt