Europeana Fashion Editathon, Sebastiaan ter Burg, CC-BY-SA 3.0

Gendergap

Meer informatie over ‘vrouwelijke’ thema’s op Wikipedia.


27 maart 2018

Waar kun je aan werken bij de WikiVrouwen Tech Storm?

10 - 12 mei Koninklijke Bibliotheek | Nationale Bibliotheek van Nederland

for English: click here

Wikipedia bevat een schat aan informatie. Wikipedia is niet ingericht om lastige onderzoeksvragen ineens beantwoord te krijgen. Vragen als - ‘Naar welke schilder zijn de meeste straatnamen vernoemd’ of ‘Wat is de grootste stad ter wereld met een vrouwelijke burgemeester?’ zijn niet met 1 druk op de knop te beantwoorden via Wikipedia.

Wikipedia’s zus Wikidata, een centrale opslagplaats voor de "gestructureerde gegevens" van Wikimedia-zusterprojecten zoals Wikipedia, Wikivoyage en Wikisource, biedt die mogelijkheid wel. Door middel van zoekopdrachten die je met programma’s als Sparql kunt bouwen, kun je met Wikidata wel snel antwoord op dergelijke vragen krijgen.

Lees meer

5 maart 2018

Internationale Vrouwendag

Donderdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Vrouwen over de hele wereld komen bij elkaar om hun vrouwzijn te vieren. Maar ook om te laten zien dat gelijke rechten en kansen tussen vrouwen en mannen nog niet vanzelfsprekend zijn. De gendergap werkgroep zet Wikipedia in maart in het teken van de vrouw. Daarnaast worden er ook in Nederland speciale schrijf-evenementen georganiseerd in dit thema.

Lees meer

14 februari 2018

#Wikigap Event Zweedse Ambassade op Internationale Vrouwendag

8 maart, Lange Voorhout 28, Den Haag - 13.00 uur tot 17.00 uur

Op 8 maart organiseren wij, als onderdeel van een internationale #Wikigap actie, in samenwerking met de Zweedse Ambassade een unieke #Wikigap bijeenkomst in Den Haag. Je bent van harte uitgenodigd om aan te sluiten, zowel online of offline (beperkt aantal plaatsen beschikbaar). De officiële uitnodiging lees je hieronder.

The Swedish government is the first government in the world to have declared a feminist foreign policy, where equal representation for men and women is one of the fundamentals.

Wikipedia is a leading online encyclopedia, but there are currently more than four times as many articles written about men than women. In addition, 90% of those who write articles on Wikipedia are men. The Swedish Ministry for Foreign Affairs and Wikimedia want to put the spotlight on this inequality.

Lees meer

3 december 2017

#100wikiwomen challenge - Schrijf je mee?

Op 29 november is de #100wikiwomen Challenge gestart. Gedurende 100 dagen proberen zoveel mogelijk verschillende schrijvers elke dag een artikel over een vrouw te publiceren. Op 29 november verscheen het eerste artikel van de challenge over Madame de Rambouillet, een 17e-eeuwse Franse salonnière die literaire avonden, de zogenaamde salons, organiseerde. Sara Seager, Segenet Kelemu, Suzanne Clément en Frances Perkins hebben dankzij de challenge nu ook een artikel op de Nederlandstalige Wikipedia. Nog 95 te gaan in deze challenge, schrijf je mee?

Lees meer

Over Gendergap

Op Wikipedia is er sprake van een gendergap. Wikipedia is vooral sterk in het verstrekken van informatie over onderwerpen die traditioneel door mannen belangrijk worden gevonden, zoals techniek, sport, wetenschap en science fiction. De gendergap-werkgroep probeert deze kloof te verkleinen. Iedereen kan bijdragen aan dit project: man of vrouw, jong of oud, actief bewerker of beginner.

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt