Europeana Fashion Editathon, Sebastiaan ter Burg, CC-BY-SA 3.0

Gendergap

Meer informatie over ‘vrouwelijke’ thema’s op Wikipedia.


3 maart 2017

Wikipedia wil graag meer vrouw-gerelateerde onderwerpen

Het blijkt lastig om vrouwen en vrouw-gerelateerde onderwerpen goed beschreven te krijgen op Wikipedia. Wikipedia bevat veel informatie over onderwerpen zoals techniek, sport, wetenschap en science fiction. Wat mist is informatie over onderwerpen die traditioneel door vrouwen belangrijk worden gevonden. Vermoedelijk komt dit omdat slechts 12% van de Wikipedia-bewerkers zich identificeert als vrouw (onderzoek uit 2015). Rondom Internationale Vrouwendag vragen vrijwilligers van Wikipedia extra aandacht voor de vrouw.

Lees meer

20 februari 2017

Schrijfmiddag Vrouwen bij de Universiteit van Amsterdam

Honderd jaar geleden werd Johanna Westerdijk aangesteld als eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland. Het aantal vrouwelijk hoogleraren in Nederland is altijd laag gebleven; momenteel is iets meer dan 18 procent vrouw en dat is ver onder het wereldwijde gemiddelde. De vertegenwoordiging van vrouwelijke hoogleraren op Wikipedia is eveneens onder de maat. Van de 100 eerste vrouwelijke hoogleraren aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben er 12 een artikel van enige omvang. De gendergap werkgroep en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam organiseren daarom een schrijfmiddag over vrouwen bij de UvA.

Lees meer

12 januari 2017

Nieuw in 2017: WikiVrijdagen bij Atria

Al 15 keer organiseerde de gendergap werkgroep een WikiZaterdag. Dat zijn middagen waarbij we op locatie samenkomen om gezamenlijk te werken aan Wikipedia of andere Wiki-projecten. Het is de ideale gelegenheid om kennis te maken met andere enthousiaste mensen die bijvoorbeeld Wikipedia bewerken. Dit jaar introduceren we een extra variant; de WikiVrijdagen.

Lees meer

24 november 2016

#100Wikiwoman Challenge

29 november 2016 tot 8 maart 2017

De #100wikiwomen challenge is gestart op 29 november 2016. Gedurende 100 dagen wordt iedere dag een artikel over een vrouw gepubliceerd op Wikipedia. Einddoel is om op 8 maart 2017 (Internationale Vrouwendag) 100 nieuwe artikelen te hebben, geschreven door zoveel mogelijk verschillende mensen.

Lees meer

8 november 2016

Programma WCN 19 november 2016: De wereld achter Wikipedia

Zaterdag 19 november 2016 is de jaarlijkse Wikimedia Conferentie Nederland in Meeting Plaza Utrecht. De conferentie geeft de bezoeker een kijkje in de wereld achter Wikipedia en haar zusterprojecten. Wat wordt er gedaan om meer kennis vrij toegankelijk te maken? Wie doet dat? Wat betekent Wikipedia voor instellingen? De conferentie is interessant voor (toekomstige) bewerkers van Wikimedia projecten, medewerkers van musea, bibliotheken, archieven maar ook voor educatieve instellingen en ICT-ers.

Lees meer

Over Gendergap

Op Wikipedia is er sprake van een gendergap. Wikipedia is vooral sterk in het verstrekken van informatie over onderwerpen die traditioneel door mannen belangrijk worden gevonden, zoals techniek, sport, wetenschap en science fiction. De gendergap-werkgroep probeert deze kloof te verkleinen. Iedereen kan bijdragen aan dit project: man of vrouw, jong of oud, actief bewerker of beginner.

Vacatures

Wil je graag als vrijwilliger een bijdrage leveren aan dit project?

Stuur een e-mail naar info@wikimedia.nl of vul het contactformulier in met vermelding van de naam van het project en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.

Activiteiten

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt