Europeana Fashion Editathon, Sebastiaan ter Burg, CC-BY-SA 3.0

Over

In 2013 heeft de Vereniging Wikimedia Nederland opdracht gegeven tot een onderzoek onder de achterban van Wikimedia Nederland, Wikipediabewerkers en het grote publiek. In 2015 werd dit onderzoek herhaald.

In het onderzoek uit 2013 heeft 88% van de deelnemers zichzelf als man geïdentificeerd: in 2015 was dit nagenoeg gelijk gebleven op 89%. Echter identificeerde 11% zich in 2015 als vrouw, tegenover 6% in 2013: een stijging van 5 procentpunt. Ongetwijfeld kleurt dit nog steeds de inhoud op Wikipedia en Wikimediaprojecten: oververtegenwoordiging van onderwerpen die mannen interesseren, ondervertegenwoordiging van 'vrouwelijke' thema's en interessegebieden.

Het is een internationaal probleem. Voorbeelden van intiatieven rondom gendergap in andere taalversies zijn: Engelstalige, Deense, Franstalige, Spaanstalige projectpagina’s over gendergap. Met dit project willen we bewerkers en vrijwilligers aanmoedigen om te helpen de gendergap op Wikipedia te verkleinen.

WCN2016, Kees-Jan Bakker, CC-BY-SA 4.0

Over Gendergap

Op Wikipedia is er sprake van een gendergap. Wikipedia is vooral sterk in het verstrekken van informatie over onderwerpen die traditioneel door mannen belangrijk worden gevonden, zoals techniek, sport, wetenschap en science fiction. De gendergap-werkgroep probeert deze kloof te verkleinen. Iedereen kan bijdragen aan dit project: man of vrouw, jong of oud, actief bewerker of beginner.

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt