Er zijn meer dan 300 taalversies van Wikipedia. Die bevatten bij elkaar miljoenen artikelen. Momenteel is er op Wikipedia meer informatie over West-Europa en Noord-Amerika te vinden dan over de rest van de wereld bij elkaar. Wikimedia Nederland wil met het internationale project Nederland en de wereld een bijdrage leveren om dat recht te trekken.

Gedeeld cultureel erfgoed

Nederland kent een koloniaal en een handelsverleden, waarbij er vele eeuwen interactie is geweest met landen verspreid over de wereld. In de collecties van Nederlandse archieven, bibliotheken, musea en onderzoekinstellingen is daarover veel materiaal te vinden. Materiaal dat bijzonder relevant is voor andere delen van de wereld; de landen waarmee Nederland koloniale, migratie- of handelsbanden had.

Wikimedia Nederland wil met het project Nederland en de wereld de vrije toegang tot kennis met betrekking tot gedeeld cultureel erfgoed vergroten. Hiertoe werken we samen met kennis- en erfgoedinstellingen, en met,Wikimedia-gemeenschappen in andere delen van de wereld, zoals Wikimedia Indonesia. Een mooi voorbeeld hiervan is het project Wiki goes Caribbean met als doel de geschiedenis van Suriname en de Nederlandse Cariben op Wikipedia nauwkeuriger te beschrijven. Bekijk nog meer mooie samenwerkingsvoorbeelden om een impressie te krijgen.

Doe mee

Heb je ideeën over activiteiten die we (samen) kunnen organiseren of organisaties waarmee we contact kunnen opnemen? Of wil je graag zelf een bijdrage leveren aan dit project? Neem contact met ons op, want jouw ideeën, vragen en suggesties horen we graag.

 

Interesse om als organisatie samen te werken?

Bekijk enkele voorbeelden van samenwerkingen of lees er meer over in een van onze brochures. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden en kunnen eventueel ook een presentatie op maat geven binnen jouw organisatie. Mail info@wikimedia.nl of bel 030 3200238.