WCN 2016, Kees-Jan Bakker, CC BY-SA 4.0

7 juli 2016  |  Gendergap

LHBT+ themaweken op Wikipedia

Tijdens Europride organiseert de gendergap-werkgroep in samenwerking met Atria en IHLIA themaweken over de LHBT+ (lesbische vrouwen, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders) op Wikipedia. Het doel is om tijdens deze themaweken zo veel mogelijk informatie aan Wikipedia toe te voegen over LHBT-gerelateerde onderwerpen. De themaweken starten op 25 juli en eindigen op 6 augustus.

Lees meer

29 juni 2016

Viering 15 jaar Nederlandstalige Wikipedia

Zondag 19 juni vierde de Nederlandstalige Wikipedia zijn 15 jarig bestaan. In 15 jaar tijd zijn er ruim 1,8 miljoen artikelen geschreven. Reden genoeg voor een feestje. Zaterdag 18 juni kwamen 55 Wikipedianen bijeen in het Openluchtmuseum in Arnhem. De ontvangst bestond uit koffie en thee met natuurlijk een stroopwafel.

Lees meer

25 juni 2016

Minister Bussemaker opent Wikipedia themaweken over cultureel erfgoed

Minister Jet Bussemaker van OCW opent op 29 juni 2016 de internationale Wikipedia themaweken over ‘Cultureel erfgoed’. Deze officiële opening van de themaweken is voorafgaand aan de start van de Conferentie Digitalisering Cultureel Erfgoed in het Europagebouw in Amsterdam. De organisatie van de themaweken is volledig in handen van de Nederlandse vrijwilligers achter Wikipedia.

Lees meer

23 juni 2016

Schrijf verzetsgeschiedenis, Wikipedia-project beschrijft 1300 ondergrondse bladen

Ooit gehoord van Het Piegertje uit Amsterdam, Dixi’s weekuitgave uit Dedemsvaart of De Glimworm uit Zwaag? Het zijn verzetsbladen, net als Trouw, Het Parool of Vrij Nederland. Als reactie op de Duitse bezetting werden er tijdens de Tweede Wereldoorlog vele honderden ondergrondse bladen uitgegeven. Dit jaar vult de Koninklijke Bibliotheek samen met de Wikipedia-gemeenschap en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies een gat in de online geschiedschrijving door deze kranten systematisch op Wikipedia te beschrijven. Daarbij zijn de organisaties op zoek naar schrijvers die informatie over die bladen aan de encyclopedie kunnen toevoegen en verbeteren.

Lees meer

14 juni 2016

Nederlandstalige Wikipedia viert vijftienjarig jubileum

De Nederlandse versie van de online encyclopedie Wikipedia bestaat op 19 juni 2016 precies vijftien jaar. Wikipedia wordt volledig geschreven door vrijwilligers. In de afgelopen vijftien jaar is Wikipedia uitgegroeid tot een online kennisplatform dat niet meer weg te denken is uit de maatschappij. De encyclopedie staat wereldwijd in de top 10 van best bezochte websites en wordt gefinancierd door donaties van donateurs over de hele wereld.

Lees meer

Welkom bij
Wikimedia Nederland

De Vereniging Wikimedia Nederland ondersteunt vrijwilligers en organisaties die in Nederland vrije kennis verzamelen en verspreiden, onder andere via de internet encyclopedie Wikipedia. Visie van Wikimedia Nederland - en van de wereldwijde Wikimedia-beweging: stel je een wereld voor waarin iedereen vrijelijk gebruik kan maken van het geheel van alle menselijke kennis

Lees verder

Weblog

28 januari 2017

Cultureel Woordenboek doneert honderden lemma's onder vrije licentie

Eind jaren 1980 ontstond bij Elly Cassee en Dolph Kohnstamm het initiatief om te komen tot een werk dat een korte uitleg zou bevatten van woorden, namen en begrippen die een algemeen ontwikkelde Nederlander eigenlijk zou moeten kennen. Dit ondermeer geïnspireerd door Karel van het Reve's lezing. Zie ook onder Mozes en het boek Cultural Literacy, what every American needs to know.

Lees verder
wikipedia globe

Wikipedia

De internet encyclopedie Wikipedia is het grootste samenwerkingsproject op het gebied van kennis en educatie ooit. Wikipedia wordt helemaal geschreven door vrijwilligers en bestaat in meer dan 280 verschillende talen. Iedereen kan meewerken aan Wikipedia. Wikipedia is helemaal afhankelijk van donaties: de encyclopedie krijgt geen subsidie en heeft geen inkomsten uit reclame.

Lees verder

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt