Skip to main content

Maand van de Geschiedenis: Wat een ramp!

Geplaatst op 5 september 2022

[vc_row type="in_container" full_screen_row_position="middle" column_margin="default" column_direction="default" column_direction_tablet="default" column_direction_phone="default" scene_position="center" text_color="dark" text_align="left" row_border_radius="none" row_border_radius_applies="bg" overlay_strength="0.3" gradient_direction="left_to_right" shape_divider_position="bottom" bg_image_animation="none"][vc_column column_padding="no-extra-padding" column_padding_tablet="inherit" column_padding_phone="inherit" column_padding_position="all" column_element_spacing="default" background_color_opacity="1" background_hover_color_opacity="1" column_shadow="none" column_border_radius="none" column_link_target="_self" gradient_direction="left_to_right" overlay_strength="0.3" width="1/1" tablet_width_inherit="default" tablet_text_alignment="default" phone_text_alignment="default" bg_image_animation="none" border_type="simple" column_border_width="none" column_border_style="solid"][vc_column_text]Door Eva Flipse, projectmedewerker Maand van de Geschiedenis

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. In 2022 organiseren honderden musea, boekhandels, bibliotheken en erfgoedinstellingen in totaal meer dan 500 activiteiten. En allemaal staan ze in het teken van het jaarthema Wat een ramp!. 

In een tijd waarin pandemieën, oorlogen, bosbranden en overstromingen de kranten en talkshowtafels in hun greep houden, onderzoeken we niet alleen de verwoestende kracht van rampen. We brengen ook een ode aan de veerkracht van de mens en staan stil bij de creativiteit, samenwerking en innovatie die uit een vreselijke gebeurtenis kunnen voortvloeien. Precies 350 jaar na het Rampjaar in 1672, plaatst de Maand van de Geschiedenis crises en de gevolgen daarvan in historisch perspectief. 

Dit doen we niet alleen. De samenwerking met deelnemende en partnerorganisaties is essentieel om in 2022 weer een mooie Maand neer te kunnen zetten. Eén van die partnerorganisaties is Wikimedia Nederland die tijdens de Maand schrijfweken op Wikipedia organiseert. Zo kun je zelf een steentje bijdragen en kennis toevoegen aan ‘s werelds grootste online bibliotheek over internationale rampen .

Doe inspiratie op en bezoek in oktober activiteiten door heel het land. Beklim tijdens de Maand van de Geschiedenis een luchtwachttoren uit de Koude Oorlog, luister naar rampliederen of bezoek een lezing over rampspoed in Suriname en ga vervolgens aan de slag. Voeg jouw opgedane kennis toe aan Wikipedia tijdens de schrijfweken en maak bovendien kans op een cadeaubon van 50 euro. Bekijk de honderden activiteiten, waaronder de schrijfweken op Wikipedia, in de agenda op de website van Maand van de Geschiedenis .

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Deel dit artikel op: