Skip to main content

Adopteer (en wikificeer) een vertaling!

Geplaatst op 15 augustus 2020

Sinds 2014 organiseert Wikimedia Nederland samen met de ITV Hogeschool voor Tolken en Vertalen een stageprogramma voor studenten van de 4-jarige opleiding tot tolk-vertaler. Wikipedianen kunnen artikelen uit de Engelse, Franse, Duitse, Italiaanse, Russische of Spaanse Wikipedia voordragen voor vertaling.

Uit deze lijst maken de stagiairs van de ITV vervolgens zelf een keuze voor een te vertalen artikel. Binnen hun stage hebben de studenten ruimte om ongeveer 8 artikelen te vertalen. De vertaalde artikelen worden vervolgens door de Wikipediaan die ze heeft voorgedragen voorzien van de juiste lay-out en verplaatst naar de hoofdnaamruimte. Kijk voor meer informatie over het programma en de werkwijze op deze projectpagina op Wikipedia.

Welk Engelstalig artikel hoort volgens jou ook thuis op de Nederlandstalige Wikipedia?

Op dit moment zijn er twee stagiaires Engels werkzaam en zijn suggesties voor te vertalen Engelse artikelen welkom. Heb je een artikel dat je graag zou willen laten vertalen en wil jij zelf als aanvrager functioneren? Voeg het toe aan de lijst op de projectpagina. Als een van de stagiaires aan de slag wil met ‘jouw’ artikel dan nemen ze contact met je op!

Engelse vertalingen overzetten naar Wikipedia

Soms komt het ook voor dat een artikel wel vertaald wordt, maar om welke reden dan ook nog niet verplaatst is naar de hoofdnaamruimte. Een voorbeeld is het artikel How a Mosquito Operates, dat featured article is op Engelse Wikipedia, maar nog iemand zoekt die de vertaling overzet naar de Nederlandse Wikipedia. Het hele lijstje met ‘verweesde’ vertalingen vindt je hier. Ontferm jij je over een vertaling?

Deel dit artikel op: