Skip to main content

Gevolgen van corona-pandemie voor Wikimedia-beweging

Geplaatst op 13 maart 2020

De corona-pandemie heeft vanzelfsprekend gevolgen voor de Wikimediabeweging. De Wikimedia Foundation heeft wereldwijd alle offline Wikimedia-evenementen verboden. Dit geldt voor alle bijeenkomsten en evenementen die met WMF-subsidie zijn georganiseerd. Dit verbod blijft van kracht totdat de Wereldgezondheidsorganisatie bekend maakt dat de pandemie voorbij is. Als direct gevolg hiervan zijn o.a. de Hackathon in Tirana en de conferentie Queering Wikipedia in Linz geannuleerd en is Wikimania Bangkok verplaatst naar 2021.

Wikimedia Nederland heeft voor de komende weken alle geplande wikizaterdagen, schrijfbijeenkomsten, workshops en andere bijeenkomsten geannuleerd. Wij hebben onze partnerorganisaties gevraagd ook hun Wiki-bijeenkomsten - zelfs kleinschalige bijeenkomsten - te annuleren, voor zover zij dat niet al hadden gedaan.

Wikimedianen die betrokken zijn bij evenementen van partnerorganisaties, vragen wij met klem om niet deel te nemen. Ook vragen we iedereen om zelf de komende weken geen wiki-bijeenkomsten te organiseren. Wikimedia Nederland zal i.v.m. de beslissing van de Wikimedia Foundation reiskosten en/of andere onkosten van deelnemende wikimedianen ook niet kunnen vergoeden. We zijn ervan overtuigd dat Wikimedianen altijd rekening zullen houden met de mogelijke gevolgen van hun handelen voor de gezondheid van mensen in hun directe omgeving, hun mede-wikimedianen en de kwetsbaren in de samenleving.

Mochten er vragen zijn naar aanleiding van dit bericht, aarzel dan niet om contact op te nemen. We wensen iedereen de komende periode veel sterkte. Hopelijk zien we elkaar spoedig weer op een wiki-bijeenkomst.

En mocht je idee├źn hebben voor leuke online activiteiten, laat het ons dan weten door een email te sturen naar info@wikimedia.nl.

Deel dit artikel op: