Skip to main content

Prachtige nieuwe natuurfoto’s op Wikimedia

Geplaatst op 11 maart 2019

Tijdens de Landelijke Vlinderdag op 2 maart werd de uitslag bekendgemaakt van de fotowedstrijd die was georganiseerd door SoortenNL en de projectgroep Natuur van Wikimedia Nederland. De wedstrijd heeft meer dan 1000 inzendingen opgeleverd en er waren erg veel prachtige en unieke opnamen bij. De jury heeft uiteindelijk acht prijswinnaars gekozen.

Wikipedia wordt wereldwijd enorm veel geraadpleegd. Ook voor natuuronderwerpen. Reden voor Wikimedia Nederland en SoortenNL om eind 2018 een fotowedstrijd te organiseren waarbij mensen werden uitgenodigd natuurfoto's te uploaden naar Wikimedia Commons, de beeldbank van Wikipedia. Het was geen gewone fotowedstrijd, want behalve dat het mooie foto’s moesten zijn, was het ook van belang dat de soorten er herkenbaar op stonden.

De jury, die bestond uit Sander Turnhout (namens SoortenNL), Kees van Vliet (namens
Projectgroep Natuur van de Vereniging Wikimedia Nederland) en Jerry van Dijk (amateur
natuurfotograaf) had een flinke klus, want er waren erg veel goede inzendingen.

De foto van de rode bosmier van Ton Kappert werd tot winnaar uitgeroepen en deze ontvangt € 1000 aan cadeaubonnen die kunnen worden besteed bij CameraNu. Een foto van grootde avondrood, een nachtvlinder, van Rolf Tuinstra eindige op de tweede plaats. Er waren in totaal zes foto’s die de derde prijs kregen, namelijk een ei-afzettend gevlekt koffieboontje (een schelpdier), van Stefan Verheyen, een rups van de ligusterpijlstaart van Ge. van ’t Hoff, twee heideblauwtjes en een bandheidelibel, beide van Jannette van der Boon, een schorsmarpissa (een springspin) die zojuist een vliegende mier heeft gevangen van Amanda Blom en een zwemmende ringslang van Bouke ten Cate.

Heeft u ook mooie natuurfoto’s? Als u ze op Wikimedia Commons zet zullen ze veel gebruikt worden, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Het uploaden van foto’s is niet moeilijk. In deze korte beschrijving leest u hoe u dit kunt doen.

Deel dit artikel op: