Skip to main content

Terugblik: Publiek Domein Dag 2024

Geplaatst op 15 januari 2024

Op vrijdag 12 januari in Hilversum bij het Instituut voor Beeld en Geluid vierden medewerkers van erfgoedorganisaties, Wikimedianen en geïnteresseerden samen weer Publiek Domein Dag. Deze dag is in het leven geroepen om te vieren dat de auteursrechtelijke restricties op veel werken vervallen. Werken gemaakt door mensen die in 1953 zijn overleden bevinden zich vanaf 1 januari ook in het publieke domein en kunnen voor veel meer doeleinden gebruikt worden. Tegelijkertijd vraagt Publiek Domein Dag aandacht voor het belang om de toegang, het (her)gebruik van collecties te ondersteunen, omdat dit makers in staat stelt nieuwe werken te creëren en bij te dragen aan het creatieve ecosysteem.

Wikimedia Nederland verzorgde samen met de Koninklijke Bibliotheek tijdens Publiek Domein Dag een workshop publiekdomein-foto’s uploaden naar Wikimedia Commons. Dit leverde zeven nieuwe foto’sop, waaronder foto’s van de in 1953 overleden fotograaf en verzetsstrijder Emmy Andriesse.

Op deze Wikimedia Commons pagina vind je alle bestanden die nieuw geüpload zijn ter ere van Publiek Domeindag en op deze pagina alle teruggeplaatste en nieuwgeplaatste afbeeldingen die wegens Publiek Domein Dag nu op Commons nu staan.

Wil jij ook je steentje bijdragen met het toevoegen van Publiek Domein-foto’s aan Wikimedia Commons? Bekijk de lijst met makers, zoek hun werk op op de collectiewebsites van de organisaties die het beheer hebben en lees de handleiding over hoe je de foto vervolgens op Wikimedia Commons zet.

Deel dit artikel op: