Skip to main content

Terugblik schrijfmiddag Tweede Kamer

Geplaatst op 5 december 2019

Op vrijdag 29 november verzamelde een enthousiaste groep Wikimedianen zich bij de ingang van de Tweede Kamer voor een rondleiding door het parlementsgebouw en een Wiki-middag.

Na een bezoek aan de plenaire zaal van de Tweede Kamer waarbij er natuurlijk foto’s gemaakt moesten worden van de bekende blauwe stoelen, volgde een gang naar de archieven van de Tweede Kamer. Een oud-archivaris toonde een aantal topstukken uit het archief waaronder een lotingsdoos waarmee voor de jaren zestig de volksvertegenwoordigers bij de zogenaamde Afdelingen (de huidige vaste commissies van de Tweede Kamer) werden ingedeeld. Ook kregen de Wikimedianen een indrukwekkend fotoboek te zien van de verschillende kamers en andere ruimten in het parlementsgebouw dat in 1922 als geschenk bij het 25-jarig ambtsjubileum van de griffier van de Tweede Kamer werd gegeven.

Na het archief verplaatste de hele groep zich voor het volgende hoogtepunt: de rijk gedecoreerde handelingenkamer, de oude bibliotheek met daarin alle handelingen van zowel de Eerste als de Tweede Kamer. Op drie verdiepingen - bereikbaar met een rode gietijzeren wenteltrap - stonden de handelingen en de andere boeken hoog opgesteld. De Chinese invloeden waren in deze ruimte, naast het rode giet- en smeedijzerwerk, goed zichtbaar. De verschillende Aziatische motieven waren ook goed terug te zien in het glas dat is versierd als de geschubte rug van een draak.

Na deze inspirerende rondleiding verzamelden de aanwezige Wikimedianen zich in de Marcus Bakker-zaal waar griffiers Tim de Lange en Miguel Israel een enthousiaste presentatie gaven over de werking van de dertien vaste commissies van de Tweede Kamer. Deze commissies spelen een belangrijke rol in de controlerende taak van de Kamer. Na de presentatie (en een lekkere lunch) was het tijd om artikelen te gaan schrijven, de gemaakte beelden te uploaden en wikidata-items aan te vullen en aan te maken. Verrassende ontdekking was dat er nog geen artikelen waren over Tweede Kamerlid en Vaste commissies, die natuurlijk direct werden aangemaakt. Daarnaast werden er meerdere artikelen geschreven over verschillende specifieke vaste commissies, de plenaire vergadering en de commissievergadering.

Alle resultaten van deze geslaagde schrijfmiddag, georganiseerd in samenwerking met de Tweede Kamer en Wikipediaan Hanno Lans, zijn te vinden op de projectpagina van het (nieuwe) Wiki-project Tweede Kamer. Houd deze projectpagina in de gaten wanneer je een eventuele volgende wiki-bijeenkomst in de Tweede Kamer wilt bijwonen.

Tekst is geschreven door Daniëlle Jansen

Deel dit artikel op: