Skip to main content

Terugblik WikiconNL 2024

Geplaatst op 28 mei 2024

Zaterdag 18 mei reisden 101 mensen af naar Beeld & Geluid te Hilversum voor WikiconNL 2024. De conferentie trapte af met een keynote van dr. Mirko Schäfer, universitair hoofddocent bij het focusgebied Governing the Digital Society aan de Universiteit Utrecht. Schäfer sprak over de geschiedenis van encyclopedieën als onafhankelijke kennisbronnen en de ondermijning waar zij vroeger en nu mee te maken hebben. De keynote werd zeer positief ontvangen en smaakte naar meer.

Een van de eerste sessies was voor Marco Streefkerk, die liet zien wat de voordelen van het gebruik van Wikipedia zijn voor een museum, en hoe je het platform kunt inzetten. Een drukbezochte sessie in de middag was ‘Wikipedia & AI: vriend of vijand?’ waarin Marian Grubben, Hay Kranen en Sirous Kavehercy elk een uniek aspect van AI in relatie tot Wikipedia belichtten.

In ‘Oorlog voor de rechter’, vertelde Edwin Klijn (met behulp van zijn aanwezige collega’s) over de digitalisering van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging. De presentatie liet zien hoe snel technologische ontwikkelingen elkaar opvolgen binnen de erfgoedwereld en de effecten daarvan op het ontsluiten van documenten.

Ook de flitspresentaties trokken de nodige belangstelling. Marco Swart vertelde over 20 jaar Wikiwoordenboek, Ian Velthuis over zijn zoektocht naar het werk van een onbekende barok-schilderes, en Geert van Pamel introduceerde een nieuwe event-tool en stelde voor om Wikimedia-categorieën te migreren naar Wikidata. In het internationale programmagedeelte was er een enthousiaste presentatie van Duo Brandits en een drukbezochte lezing van Dariusz Jemielniak, die beiden goed werden ontvangen door het publiek.

Als afsluiter is de Verbindingsprijs 2024 uitgereikt aan meemoo, Vlaams instituut voor het archief. We kijken terug op een mooie conferentie. Gemist? Bekijk de foto-impressie en presentaties op Commons.

Deel dit artikel op: