Skip to main content

Wikimedian-in-Residence bij Maastricht University

Geplaatst op 29 juli 2021

The Golden Age of Illustration

Op 14 juni 2021 heeft de Universiteitsbibliotheek Maastricht een zogenaamde Wikimedian-in-Residence (WiR) aangenomen. De WiR, Daniëlle Jansen, gaat zich het komende jaar bezighouden met de collectie ‘The Golden Age of Illustration’. Deze bijzondere collectie omvat meer dan vijftig prachtig geïllustreerde sprookjesboeken van begin twintigste eeuw. Vrijwel alle boeken uit deze collectie zijn versierd met bijzondere Art Nouveau-illustraties door kunstenaars als Arthur Rackham, Harry Clarke en René Bull. Met titels van onder anderen Shakespeare, Edgar Allen Poe en Hans Christian Andersen vormt deze Maastrichtse collectie een waardevol onderwerp voor onderzoek en onderwijs. 

Wikidata

In dit project richt de WiR zich op het verbeteren van de toegang tot en de (her)bruikbaarheid van de data van de ‘Golden Age of Illustration’-collectie door deze op Wikidata te zetten. Voor iedere titel wordt een Wikidata-item aangemaakt en de komende twee maanden worden deze items aangevuld met de data afkomstig uit de collectiedatabase. Door alle data van een bron in de collectiedatabase van Maastricht University te voorzien, wordt – zowel voor mens als machine – herleidbaar waar de data van afkomstig is. In een latere fase van het Wikimedia-project wordt ook bekeken of deze gestructureerde data van Wikidata kan worden doorgezet naar Wikimedia Commons bij de zogeheten Structured Data on Commons (SDoC, gestructureerde data op Commons). 

Meer informatie

De Universiteitsbibliotheek Maastricht heeft voor het Wikidataproject ook projectpagina’s op Wikidata ingericht. Hier vind je een actueel overzicht van de collectie-items die op Wikidata worden beschreven. Voor de linked open data-geïnteresseerden uit de erfgoedsector is daar ook het volledige datamodel te bekijken dat wordt aangehouden. Heb je vragen over de mogelijkheden van (her)gebruik van data, beelden of teksten van Maastricht University? WiR Daniëlle Jansen is het aanspreekpunt voor dit project op Wikidata.

Deel dit artikel op: