Skip to main content

Wikimedians in Residence vergroten zichtbaarheid van mediakunst op Wikipedia

Geplaatst op 28 mei 2021

In het kader van Mediakunst op Wikipedia zijn twee Wikimedians in Residence aangesteld die vanaf maart en april 2021 een half jaar het projectteam versterken.

Het driejarige project Mediakunst op Wikipedia ging op 15 maart jl. van start en is een samenwerking tussen LIMA, Wikimedia Nederland, Van Abbemuseum Eindhoven, Stedelijk Museum Amsterdam, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Amersfoort, NDE, DEN en diverse universiteiten. Het project heeft als doel de online vindbaarheid en toegankelijkheid van mediakunst te vergroten. Dit gebeurt middels een koppeling tussen Wikipedia en Mediakunst.net - de online catalogus waarin mediakunstcollecties van diverse nationale musea en instellingen zijn ontsloten. De gegevens van de kunstenaars op Mediakunst.net worden opgenomen in Wikidata, Wikimedia Commons en Wikipedia.

De twee Wikimedians in Residence zijn Hanno Lans en Stella van Ginkel. Hanno Lans staat het technische team bij in het realiseren van de koppeling tussen de diverse databases. Stella van Ginkel ondersteunt bij het ontwikkelen en organiseren van cursussen en schrijfmiddagen rondom kunstenaars en thema’s uit de mediakunst. De eerste (online) schrijfmiddagen zijn op 29 mei en 12 juni aanstaande. Meer informatie hierover vind je op de website van LIMA.

Wikimedia Nederland zit in de stuurgroep van het project.

Deel dit artikel op: