Skip to main content

De natuur in woord, beeld en geluid op Wikipedia – Wiki Loves Earth

Geplaatst op 17 april 2014

Utrecht, april 2014 - De natuur in woord, beeld en geluid op Wikipedia. Dat is het doel van het project Wiki Loves Earth. In de maand mei wil Wiki Loves Earth mensen motiveren om zelf een bijdrage te leveren aan de populaire internet encyclopedie Wikipedia. Wikimedia Nederland, de vereniging die Wikipedia ondersteunt, en de Nationale Parken in Nederland werken samen om van Wiki Loves Earth een succes te maken.

Wiki Loves Earth is een wedstrijd. Deelnemers worden uitgedaagd om tussen 1 mei en 30 juni in de Nationale Parken gemaakte foto’s of daar opgenomen geluiden te uploaden in Wikimedia Commons.  Wikimedia Commons is Wikipedia’s database voor foto’s en geluiden. De bestanden kunnen worden gebruikt ter illustratie van artikelen op Wikipedia.

Foto’s en geluiden die in de maanden mei en juni worden geüpload via het wedstrijdformulier dingen mee naar de prijzen. In deze periode organiseert Wikimedia Nederland in verschillende Nationale Parken evenementen, zoals fotografieworkshops of workshops ‘geluiden opnemen’.

Ook na 30 juni wil Wikimedia Nederland de Nederlandse natuur extra aandacht blijven geven op Wikipedia, bijvoorbeeld door trainingen ‘Artikelen schrijven op Wikipedia’ voor natuurliefhebbers en samenwerking met natuurclubs.

De wedstrijdformule van Wiki Loves Earth is gebaseerd op de fotowedstrijd Wiki Loves Monuments, de internationale monumenten fotowedstrijd die in 2011 en 2012 is uitgeroepen tot grootste fotowedstrijd ter wereld. In 2013 werd Wiki Loves Earth voor het eerst georganiseerd in Oekraïne. Wiki Loves Earth wordt in 2014 door 15 landen georganiseerd.

Deel dit artikel op: