Skip to main content

Fotowedstrijd Wiki Loves Monuments in ruim 42 landen

Geplaatst op 21 oktober 2013

Monumenten wereldwijd op de foto voor Wikipedia

Utrecht, augustus 2013 – De grootste foto-wedstrijd ter wereld, Wiki Loves Monuments, gaat volgende maand weer van start. Duizenden deelnemers zullen in de maand september hun foto’s van cultureel erfgoed uploaden en zo honderdduizenden afbeeldingen van monumenten en historische sites voor vrij gebruik beschikbaar stellen in Wikipedia’s database voor foto’s, Wikimedia Commons.  Dit jaar kunnen deelnemers voor het eerst ook foto’s van gemeentelijke monumenten insturen.  Ook nieuw dit jaar is een speciaal klassement voor de beste foto van een wederopbouwmonument (gebouwd na 1940).

Wikimedia Nederland organiseert dit jaar voor de vierde keer Wiki Loves Monuments.  Sinds de eerste editie  in 2010 in Nederland van start ging, is Wiki Loves Monuments uitgegroeid tot een wereldwijd evenement.  In 2012 zijn door Wiki Loves Monuments alleen al  in Nederland meer dan 7.000 foto’s aan Wikipedia toegevoegd. Wereldwijd zijn er dat jaar 350.000 foto’s geüpload. Wiki Loves Monuments is dan ook door Guinness World Records erkend als de grootste fotowedstrijd ter wereld. Dit jaar doen er 42 landen mee; in zeven van die deelnemende landen is de wedstrijd nog niet eerder gehouden, zoals Venezuela en Hong Kong. 

Dankzij Wiki Loves Monuments beschikt 80% van de  63.000 Rijksmonumenten die op Wikipedia staan over een foto. Voor de gemeentelijke monumenten ligt er nog een grote uitdaging. Van de tienduizenden monumenten die nu bekend zijn, hebben er slechts zo’n 1600 een foto.
Alle foto’s die in de maand september via het wedstrijdformulier worden geüpload dingen mee naar de prachtige prijzen die beschikbaar zijn gesteld door diverse sponsoren. De Nederlandse prijsuitreiking vindt plaats op 2 november tijdens de landelijke Wikipedia dag in Utrecht. Maar dat is nog niet alles de winnende foto’s maken ook nog eens kans op een internationale prijs die uitgereikt zal worden door een internationale jury. 
Focus op Den Haag
Wiki Loves Monuments loopt van 1 tot en met 30 september. In Den Haag organiseert Wikimedia Nederland in september diverse activiteiten waaronder een rondleiding en een workshop fotografie. Het doel is om zo  de stad Den Haag nog beter op Wikipedia te zetten. Meer informatie en aankondigingen zijn te vinden op:  http://www.wikilovesmonuments.nl/
Over Wikipedia
Wikipedia is een online encyclopedie voor iedereen en door iedereen. De inhoud mag door iedereen worden bewerkt én hergebruikt.  De Engelstalige Wikipedia is op 15 januari 2001 gestart, en in juni 2001 volgde de Nederlandstalige versie. Het technisch beheer van de websites ligt bij de Wikimedia Foundation in de VS. Wikipedia  bestaat inmiddels in meer dan 285 talen en krijgt maandelijks meer dan 450 miljoen unieke bezoekers wereldwijd;  100.000 vrijwilligers houden de meer dan 20 miljoen artikelen bij.  De Nederlandstalige Wikipedia heeft meer dan 1.000.0000 artikelen. 
Over Wikimedia Nederland 
 De vereniging Wikimedia Nederland levert binnen Nederland een bijdrage aan de activiteiten en doelstellingen van de wereldwijde Wikimedia beweging:  het realiseren van een wereld waarin alle kennis vrij beschikbaar is voor iedereen. Het voornaamste doel van de Vereniging is het ondersteunen van de vrijwilligers die in Nederland werken aan de Wikimediaprojecten, zoals Wikipedia en Wiki Loves Monuments.

Deel dit artikel op: