Skip to main content

Koning Willem Alexander reikt woensdag Erasmusprijs uit aan Wikipedia vrijwilligers

Geplaatst op 24 november 2015

Wikipedia in cijfers: 450 miljoen bezoekers, 36 miljoen artikelen en 2 miljoen schrijvers wereldwijd

Op 25 november krijgt Wikipedia de Erasmusprijs. Koning Willem Alexander overhandigt in het Paleis op de Dam de prijs aan drie vertegenwoordigers van de internationale Wikipedia-beweging.

John Turing for Stichting Praemium Erasmianum, CC BY-SA 4.0

De Erasmusprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of instelling die in Europa een buitengewoon belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk gebied. Wikipedia krijgt de prijs omdat de internet-encyclopedie wereldwijd op een democratische manier kennis beschikbaar maakt.

De prijs gaat naar de internationale gemeenschap van vrijwilligers die inhoudelijk verantwoordelijk is voor Wikipedia. In Nederland zijn zo’n 1400 ‘Wikipedianen’ actief.

Wikimedia Nederland, de organisatie die in Nederland Wikipedia ondersteunt, is erg blij dat de vrijwilligers op deze manier erkenning krijgen voor hun werk. De prestatie die de Wikipedia-gemeenschap van vrijwilligers de afgelopen 15 jaar heeft geleverd om kennis voor iedereen toegankelijk te maken is enorm. De cijfers spreken voor zichzelf:

Aantal Wikipedia’s

De eerste, Engelstalige, Wikipedia ging op 15 januari 2001 online. Binnen enkele maanden volgden verschillende andere taalversies, waaronder de Nederlandstalige op 19 juni 2001. Op dit moment zijn er Wikipedia's in 280 verschillende talen.

Bezoekers per maand

Wereldwijd krijgen alle Wikipedia’s 450 miljoen unieke bezoekers per maand.
Engelstalige Wikipedia: 8,520,400,408 page views per maand (6 miljoen per uur)
Nederlandstalige Wikipedia:175,525,641 page views per maand (126.000 per uur)
Wereldwijd staat Wikipedia op nummer 7 in de lijst van meest bezochte websites,

Aantal artikelen

Wereldwijd zijn er 36 miljoen Wikipedia-artikelen in 280 talen. De Engelstalige Wikipedia heeft 5 miljoen artikelen. De Nederlandstalige Wikipedia heeft ruim 1,8 miljoen artikelen. Dagelijks groeit de Nederlandstalige Wikipedia met circa 100 nieuwe artikelen.

Aantal bewerkers

Sinds 2001 hebben er wereldwijd meer dan 2 miljoen mensen 10 of meer keer een bewerking gedaan. Momenteel zijn er 79.000 actieve bewerkers. Er zijn zo’n 30.000 geregistreerde actieve bewerkers op de Engelstalige Wikipedia. Op de Nederlandstalige Wikipedia zijn er 1200 regelmatige bijdragers en 200 zeer actieven.

Deel dit artikel op: