Skip to main content

Minister Bussemaker opent Wikipedia themaweken over cultureel erfgoed

Geplaatst op 22 juni 2016

Minister Jet Bussemaker van OCW opent op 29 juni 2016 de internationale Wikipedia themaweken over ‘Cultureel erfgoed’. Deze officiële opening van de themaweken is voorafgaand aan de start van de Conferentie Digitalisering Cultureel Erfgoed in het Europagebouw in Amsterdam. De organisatie van de themaweken is volledig in handen van de Nederlandse vrijwilligers achter Wikipedia.

Met haar aanwezigheid wil de minister benadrukken hoe belangrijk vrij toegankelijke kennis over cultureel erfgoed is. Bij de opening is ook Dr Marike van Roon aanwezig, bestuurslid van Wikimedia Nederland en in het dagelijks leven hoofdconservator Bijzondere Collecties Universiteit van Amsterdam. Minister Bussemaker en mevrouw Van Roon zullen een korte toespraak houden en aansluitend zal mevrouw Bussemaker de themaweken met een symbolische handeling openen.

Tijdens de themaweken worden mensen opgeroepen om Wikipedia artikelen te schrijven over cultureel erfgoed in de wereld. De artikelen worden geschreven op basis van beschikbare informatie uit archieven, bibliotheken en musea. De themaweken zijn van 29 juni tot en met 12 juli. Naar verwachting worden in deze periode honderden nieuwe artikelen op Wikipedia geschreven. Daarnaast worden er artikelen aangevuld en/of verbeterd.

De online themaweken sluiten aan op de conferentie Digitalisering Cultureel Erfgoed, waar betrekken van het grote publiek, omgaan met digitalisering binnen culturele instellingen en de netwerkbenadering centraal staan. Deze conferentie wordt door het Ministerie van OCW georganiseerd in het kader van het Nederlands voorzitterschap van de EU.

Uitnodiging:
Wikimedia Nederland nodigt journalisten en Wikipedianen uit aanwezig te zijn bij de opening van de Wikipedia themaweek over cultureel erfgoed door Minister Bussemaker. De opening zal plaats vinden op 29 juni 2016 van 09.00 tot 09.15 uur te Amsterdam, Ecodome, Marine terrein, Kattenburgerstraat 5, Amsterdam. Aanmelden voor de persbijeenkomst is verplicht, via info@wikimedia.nl

Deel dit artikel op: