Skip to main content

Wikipedia betrouwbaar te midden van fake news

Geplaatst op 12 oktober 2017

Zaterdag 4 november organiseert Wikimedia Nederland de 10e Wikimedia Conferentie Nederland in Meeting Plaza te Utrecht. Toekomstige en bestaande bewerkers van de online encyclopedie, ICT-ers, journalisten, media-experts en medewerkers van musea, bibliotheken, archieven en educatieve instellingen komen bij elkaar om de toekomst van Wikipedia als vrij toegankelijke en betrouwbare kennisbron veilig te stellen in een wereld waarin fake news de overhand lijkt te krijgen. Samenwerking, technische ontwikkelingen en open data staan centraal in het programma.

Facts matter

'Facts matter' - vooral binnen de Wikimedia-beweging. Hoe blijft Wikipedia die betrouwbare online encyclopedie wanneer in de wereld minder waarde gehecht lijkt te worden aan het belang van feitelijke juistheid? Tijdens de 10e Wikimedia Conferentie wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed met inspirerende sprekers waaronder James Heilman en Fedde Benedictus.

James Heilman, associate professor aan de Universiteit van Brits-Columbia en hoofd van de afdeling spoedeisende hulp bij het East Kootenay Ziekenhuis in Canada, is een begrip in de wereld van vrije kennis. Hij is de initiatiefnemer van WikiProjectMed waarbij medisch specialisten Wikipedia-artikelen over medische onderwerpen schrijven, verbeteren en vertalen. Tot nu toe heeft dat 2000 artikelen in 90 talen opgeleverd.

Natuurkundige en filosoof Fedde Benedictus zal dieper ingaan op het ontstaan van een feit. Zijn feiten ‘maakbaar’ of zijn het omschrijvingen van zaken die echt zijn gebeurd?

Over Wikimedia Conferentie Nederland 2017

De Wikimedia Conferentie Nederland (WCN) is zaterdag 4 november 2017 van 9.30 tot 17.00 uur in Meeting Plaza te Utrecht. De conferentie bestaat uit de tracks ‘GLAMs’, ‘Facts matter’ en ‘Community’. Hiernaast is een Open Space beschikbaar waar vergaderingen en dergelijke kunnen plaatsvinden. Ook technische ontwikkelingen en onderzoek naar de waarde en impact van open data en samenwerking met de Wikimediaplatforms komen aan bod. De conferentie is een dag vol lezingen, discussiegroepen en een simulatiespel over de toekomst van Wikipedia. De WCN wordt afgesloten door een cabaretvoorstelling van Grof Geschud.

Deel dit artikel op: