Skip to main content

Wikipedia campagne over Genderexpressie in Fashion

Geplaatst op 21 september 2023

Wiki Loves Fashion is een internationale campagne die jaarlijks plaatsvindt. Gedurende de campagne worden wereldwijd Wikipedia artikelen over de modewereld geschreven, aangevuld en verbeterd. De Nederlandse editie van Wiki Loves Fashion vindt plaats van 14 oktober t/m 4 november, met als thema: Genderexpressie in Fashion. Er vinden in dit kader workshops en een online schrijfchallenge op Wikipedia plaats.

Wiki Loves Fashion

Wiki Loves Fashion is een jaarlijks terugkerende internationale campagne. Gedurende de campagne worden wereldwijd Wikipedia artikelen over o.m. de mode -en textielindustrie, modeontwerpers en merken geschreven, aangevuld en verbeterd. Het thema dit jaar richt zich op alle manieren waarop mensen hun genderidentiteit via kleding en uiterlijk aan de buitenwereld kenbaar maken. Hierdoor wordt Wikipedia onder meer uitgebreid met informatie over de geschiedenis van gender en LHBT mode, inclusieve modemerken en ontwerpers of fashion iconen.

Wikipedia workshops

Wikimedia Nederland organiseert samen met IHLIA - LGBT Heritage en de Bibliotheek Hengelo workshops om deelnemers te begeleiden bij het delen van hun kennis op Wikipedia. De Wiki Loves Fashion campagne start met een workshop in de Bibliotheek Hengelo op zaterdag 14 oktober; op zaterdag 4 november wordt de campagne afgesloten met een workshop in Bibliotheek Amsterdam. Beide workshops worden voorafgegaan door een lezing van filmmaker, onderzoeker en verhalenverteller Theodorus Johannes. Deelnemers kunnen de collecties van de bibliotheken gebruiken om kennis toe te voegen aan Wikipedia. De nadruk ligt op hedendaagse onderwerpen zoals genderneutrale mode en de geschiedenis daarvan. Jonge fashionista’s M/V/X, mode- en textielstudenten en mensen die zich al een leven lang bezighouden met textiel en mode worden uitgedaagd om mee te doen.

Wiki Loves Fashion online schrijfchallenge

Zowel ervaren Wikipedianen als nieuwe deelnemers kunnen meedoen aan de online Wiki Loves Fashion schrijfchallenge. De schrijfwedstrijd start 14 oktober om 14.30 uur en duurt tot 4 november 16.00 uur. Onder de deelnemers van de online schrijfchallenge wordt een prijs verloot.

Meedoen?

Schrijf je nu in voor de Wiki Loves Fashion kick-off edit-a-thon op 14 oktober in de Bibliotheek Hengelo of voor de afsluitende edit-a-thon op 4 november bij IHLIA- LHBTI Heritage. Onder de deelnemers wordt een prijs verloot! Lees meer over de Wiki Loves Fashion campagne, workshops en online schrijfwedstrijd op deze Wikipedia projectpagina.

Deel dit artikel op: