Skip to main content

Wikipedia fotowedstrijd krijgt Guinness World Record:

Geplaatst op 21 oktober 2013

Wiki Loves Monuments verbetert eigen wereldrecord

Utrecht, 10 september 2013 – Wiki Loves Monuments heeft haar eigen record van grootste fotowedstrijd ter wereld uit 2011 verbroken. De editie van 2012 heeft officiële erkenning gekregen van Guinness World Records als de grootste fotowedstrijd ter wereld. Ruim 15.000 deelnemers maakten 353.768 foto’s van monumenten voor gebruik op Wikipedia.  Dat waren 185.560 foto’s meer dan in 2011 toen Wiki Loves Monuments voor het eerst door Guinness World Records werd erkend.

Doel van de fotowedstrijd Wiki Loves Monuments is om van alle monumenten een foto beschikbaar te hebben voor Wikipedia. In 2010 werd de wedstrijd voor het eerst gehouden - in Nederland - en was een groot succes. Sindsdien hebben zich steeds meer landen aangesloten. In 2012 waren dat al 35 landen wereldwijd.  

Ruim 15.000 deelnemers hebben bijgedragen aan het succes van 2012. Voor 10.000 mensen was het de eerste keer dat ze een bijdrage leverden aan de online encyclopedia Wikipedia door het beschikbaar maken van een foto. Alle ingezonden foto’s zijn beschikbaar onder vrije licensie en kunnen gebruikt worden ter illustratie bij Wikipedia-artikelen over monumenten maar natuurlijk ook bij andere onderwerpen.

In september 2013 wordt de wedstrijd voor de vierde keer gehouden. Van 1 tot en met 30 september 2013 kan iedereen zelfgemaakte foto’s onder een vrije licentie uploaden. Er zijn voor de Nederlandse wedstrijd drie klassementen opgemaakt: één voor de algehele kwaliteit; één voor de kwantiteit en, speciaal in 2013, één voor de beste foto van een wederopbouwmonument (na 1940).

De Vereniging Wikimedia Nederland is sinds de start in 2010 hoofdorganisator van Wiki Loves Monuments en coördineert de activiteiten van de Wikimedia-verenigingen in de deelnemende landen. De wedstrijd is een manier om mensen te betrekken bij Wikipedia en vooral om ze te stimuleren zelf een bijdrage te leveren. Veel deelnemers hebben ontdekt dat het delen van foto’s een makkelijke manier is om Wikipedia te helpen. Het is gebleken dat een aantal deelnemers na de wedstrijd foto’s blijft insturen. Uiteraard kan het hele jaar door gewerkt worden aan de inhoud van Wikipedia, door het uploaden van beeld- of geluidsmateriaal, het schrijven van nieuwe artikelen of het verbeteren van bestaande artikelen.

Deel dit artikel op: